لزوم بازنگری در برنامه‌های توسعه‌ای آذربایجان غربی

لزوم بازنگری در برنامه‌های توسعه‌ای  آذربایجان غربی

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی: استان آذربایجان غربی با ظرفیت‌های فراوان و بالقوه در کشاورزی و دامپروری و مخصوصا در سرمایه گذاری و گردشگری موقعیت ویژه ای برای توسعه دارد و به لحاظ موقعیت فوق‌العاده جغرافیایی شرایط خاصی برای ترانزیت کالای ایرانی به ترکیه و قلب اروپا دارد.
آذربایجان غربی در شمال باختری ایران قرار داشته و از شمال به کشورهای جمهوری خود مختار نخجوان و ارمنستان، از باختر به کشورهای ترکیه و عراق، از جنوب به استان کردستان و از خاور به استان‌های آذربایجان شرقی و زنجان محدود می‌شود. طول مرز آبی و خاکی این استان با کشورهای همسایه، مجموعا ۸۲۳ کیلومتر است. این استان از طرف شمال نزدیک به ۱۳۵ کیلومتر، مرز آبی رودخانه ارس با نخجوان و ارمنستان و از طرف شمال و باختر نزدیک به ۴۸۸ کیلومتر مرز خاکی با کشور ترکیه دارد. هم چنین از طرف باختر نزدیک به ۲۰۰ کیلومتر مرز خاکی با کشور عراق دارد. رود ارس مرز ایران و جمهوری‌های نخجوان و ارمنستان را در آذربایجان غربی در بر می‌گیرد که از محل تلاقی قره‌سو به ارس، شروع و در محل به هم پیوستن آق چای به ارس خاتمه می‌پذیرد. بخشی از این مرز طبیعی را دریاچه ارس – که در پشت سد ایجاد شده- و بخش دیگر را قزل قشلاق از طرف جمهوری نخجوان تشکیل می‌دهد.
این استان با ظرفیت‌های فراوان و بالقوه در کشاورزی و دامپروری و مخصوصا برای سرمایه گذاری و گردشگری موقعیت ویژه ای برای توسعه دارد و به لحاظ موقعیت فوق‌العاده جغرافیایی شرایط خاصی برای ترانزیت کالای ایرانی به ترکیه و قلب اروپا دارد.
این در شرایطی است که سرمایه گذاری و لزوم تسهیل هر چه بیشتر فرایند آن به منظور مساعد نمودن فضای کسب و کار برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی، یکی از مهم‌ترین نیازهای استان آذربایجان غربی به سمت توسعه و آبادانی است.
فراهم نمودن زمینه های جذب سرمایه، حمایت و هدایت سرمایه گذاران، شناسایی و پیگیری رفع موانع سرمایه گذاری از وظایف مهم مدیران اجرایی استان بوده و در این راستا باید شبکه ارتباطی وسیعی از طریق تعیین رابطین جذب سرمایه گذاری در کلیه دستگاه‌های اداری استان جهت کمک به سرمایه گذاران ترسیم و ایجاد شود.
احصاء و اطلاع رسانی ظرفیت‌های موجود استان برای جذب سرمایه گذاران از مهم‌ترین وظایف حوزه سرمایه گذاری استان در شرایط اقتصادی امروز است و اهمیت جذب سرمایه گذاری به ویژه سرمایه گذاری خارجی در استان، نشان می‌دهد که یکی از اولویت‌های اساسی توسعه استان موضوع مهم جذب سرمایه گذار است. این مهم نیازمند شناسایی، تدوین و ارائه توانمندی‌ها، پتانسیل‌ها و فرصت‌های سرمایه گذاری استان در چارچوب و قالب بین‌المللی به سرمایه گذاران بالقوه خارجی است.
فرصت‌های سرمایه گذاری آذربایجان غربی در بخش‌های صنعت و معدن، کشاورزی، خدمات، توریسم و امور زیربنایی باید به مخاطبان و سرمایه گذاران داخلی و خارجی شناسانده شود. معرفی مزیت‌ها و مشوق‌هایی که ایران و استان آذربایجان غربی را مستعد سرمایه گذاری می‌کند و می‌تواند در جذب سرمایه گذاران خارجی موثر باشد باید از راه برگزاری نمایشگاه‌ها، همایش‌ها و جشنواره‌ها معرفی شود.
این در حالی است که تعامل با بخش خصوصی و مجامع صنفی خصوصی برای جذب سرمایه گذاری و توسعه استان ضرورتی اجتناب ناپذیر است و جایگاه ویژه بخش خصوصی در قوانین و اسناد بالادستی کشور، به ویژه قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، نشان می‌دهد که توسعه اقتصادی آذربایجان غربی از مسیر تعامل با بخش خصوصی است.
در چنین شرایطی برگزاری همایش‌های فرصت‌های سرمایه‌گذاری یک نیاز اساسی برای توسعه استان محسوب می‌شود و به نظر می‌رسد چنین همایش‌هایی باید هدف‌دار باشد و به بخشی از اهداف تعیین‌شده نیز دست یابد، لذا اگر معلوم شود که برگزاری این همایش ضروری است و می‌تواند مفید باشد حتما در استمرار آن مساعدت شود.
البته کارشناسان اقتصادی نسبت به تهیه نسخه‌ای مشخص برای رونق اقتصادی و توسعه منطقه شمال غرب کشور و آذربایجان غربی تاکید می‌کنند و معتقدند که استاندار آینده آذربایجان غربی باید دقت کند که نمی‌توان برای کل استان نسخه واحدی نوشت چرا که هر منطقه برای خود مسایل خاصی دارد که در اولین قدم باید این مسایل و مشکلات شناسایی شوند.
شرایط کنونی و نابسامان اقتصادی کشور و استان می‌طلبد که در برنامه‌های توسعه‌ای منطقه و استان بازنگری شود و باید فرمانداران و نمایندگان شهرستان‌ها با تجدیدنظر در مسائل منطقه و استفاده از نظرات کارشناسان و اقتصاددانان، مشخص کنند که چه کاری برای توسعه و عمران شهرستان‌ها لازم است.
این در حالی است که موضوع مهاجرت نیز در توسعه مناطق مختلف استان تاثیرگذار است و مهاجرت گر چه به ظاهر یک پدیده منفی است اما می‌تواند به یک فرصت تبدیل شود که لازمه آن شناسایی افراد توانمندی است که در گذشته مهاجرت کرده‌اند و امروز می‌توان از آن‌ها برای توسعه و حل مسایل و مشکلات کمک گرفت و در این موضوع نیز آذربایجان غربی شرایط ویژه ای دارد چرا که بسیاری از مهاجرت کنندگان استان برای تحصیل و شغل معمولا به استان بازنگشته‌اند و باید با دعوت از آن‌ها از توان مدیریتی و اقتصادی آن‌ها بهره برد و به نظر می‌رسد باید توانمندی‌های چنین افرادی مدیریت شود.

نوشته شده توسط admin در دوشنبه, ۲۷ آبان ۱۳۹۲ ساعت ۷:۱۵ ق.ظ

دیدگاه


× 8 = بیست چهار