قدرت بیکران هنر موسیقی

قدرت بیکران هنر موسیقی

علی رزم آرای
گروه فرهنگی: انسان از دیرباز با موسیقی آشنا بوده است. خواه این آشنایی با شناخت بوده باشد و یا بدون شناخت. این آشنای اولیه امروزه نیز شکل اصلی خود را حفظ کرده است. انسان از همان ابتدا برای فرزند خود به وسیله دهان صداهایی را بوجود می‌آورده‌ است، که امروزه نیز این عمل انجام می‌شود. او آهنگ‌هایی می‌ساخته تا فرزند را با آن آرام کند یا حتی بخواباند. بعدها این صداها با شعرهایی همراه شد که معمول ترین آنها لالایی است که با ریتم و آهنگ خاصی خوانده می‌شود. لالای ها پیشینه و ساختار خاص خود را دارند که در کنار خاصیت موسیقیایی خود، قابل طرح هستتند. پس آوای کلام بسیار مهم است چرا صورت اولیه آن درهنگام خوابانیدن فرزندان با صدای نرم آهنگ لالایی بروز می‌کند و صورت ویژه ان هنگامی که صبح از خواب بیدار میشویم این آهنگ صدای ماست که که نشان می‌دهد که شب گذشته چگونه خوابی داشته‌ایم خوب، یا بد؟
اگر از شخصی دلخور شدیم باز آهنگ کلام ماست که به او می‌فهماند موضوعی که از آن صحبت می‌شود جدی است یا نه و یا زمانی که ما جملات را غضبناک ، سؤالی یا دلنشین مطرح می‌کنیم لحن کلام را خود ما تنظیم و جلوه میدهیم. بر همین اساس الفبای نوشتاری هم می‌تواند نوعی موسیقی باشد چرا که آهنگ صدا را در خود دارد. یک ناشنوا از نحوه نوشتن جملات ما متوجه می‌شود که جمله سؤالی است یا خبری. حین خواندن انواع جملات نیز چهره‌اش تغییر می‌کند. الفبای نوشتاری می‌تواند موسیقی داشته باشد و هم موسیقی را بوجود بیاورد.
بااین اوصاف به سراغ بررسی دقیق تر فواید این هنر بی کران می رویم.
*فواید جسمی و روحی موسیقی
تحقیقات بسیاری برای کشف فواید مختلف گوش دادن و نواختن موسیقی انجام گرفته است. مشاهده ی شواهد بسیاری که همه نشاندهنده ی تاثیرات مثبت موسیقی بوده اند از خاصیت تسکین بخش آن بر اوضاع روانی انسانها گرفته تا تسریع رشد جنین در شکم مادر، باعث شده انسانها پی به قدرت شگرف موسیقی ببرند.
*فواید احساسی
یک آهنگ به جا و مناسب قادر است فرد را از درگیری های زندگی رها کرده و حال و هوای خوبی به او بدهد. همه ی ما گاهی از نظر عصبی به هم می ریزیم، و بیشتر مردم برای بیرون آمدن از این حالت به موسیقی پناه می برند. مهمترین دلیل آن این است که موسیقی نسبت به سایر ابزار و وسایل، توانایی و قدرت بیشتری برای بیان احساسات ما دارد. به علاوه ما در موقعیت های مختلف نوع متفاوتی از موسیقی را انتخاب می کنیم که با حال و هوای ما سازگار باشد.
برای افزایش رابطه ی احساسات خود با موسیقی سعی کنید بین آهنگ های مختلف و روحیه های مختلف رابطه برقرار کنید. با اینکار وقتی حال و هوای خاصی داشتید، دقیقاً می دانید که کدام آهنگ یا کدام نوار موسیقی با روحیه ی شما سازگار است.
*موسیقی و ورزش
تا به حال دقت کرده اید که چطور آهنگ های بخصوص کارایی شما را هنگام ورزش کردن در باشگاه بالاتر می برند؟ تحقیقات نشان داده است که آهنگ های پرجنب و جوش و مهیج، تنش و کشش عضلات را افزایش می دهند در حالیکه آهنگ های آرام و ملایم این تنش و فشار را کاهش می دهند.
محققین دریافته اند که موسیقی می تواند مهارت های حرکتی را تقویت کند. بنا بر تحقیقی که بر تعدادی دانش آموز دوران دبستان انجام گرفته است، گفته میشود که کودکانی که حین گوش دادن به موسیقی مهارت های حرکتی اولیه مثل پرتاب کردن، پریدن، و گرفتن را یاد می گیرند بسیار بهتر از آندسته کودکانی آموزش می گیرند که بدون گوش دادن به موسیقی این فعالیت ها را یاد می گیرند.
*مُسَکِن درد
موسیقی توانایی تسکین درد را نیز دارد. طبق تحقیقات انجام شده موسیقی میتواند تا ! دردهای شدید و مزمن را کاهش دهد. این تحقیق بر روی ۶۰ بیمار که به دو گروه با موسیقی و بدون موسیقی اقسیم شده اند، انجام گرفته است.
نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داده است که افرادی که هر روز از هفته به مدت یک ساعت به موسیقی گوش داده اند، نسبت به آنها که به موسیقی گوش نداده اند، علائم بهبودی بخش روانی و جسمی بیشتری از خود نشان داده اند.
همانطور که قبلاً هم گفته شد، موسیقی قادر است حال و هوای شما را عوض کند و روحیه ی شما را بهتر کند. به همین خاطر قادر است که زمان بهبودی بیماران را تسریع کند، همانطور که بیماران مثبت اندیش بسیار سریعتر از بیماران منفی گرا معالجه و درمان می شوند. البته موسیقی را نباید به عنوان اصلی ترین وسیله ی درمانی برای درد در نظر گرفت، بلکه باید همراه با راه اصلی درمان به گوش بیمار برسد تا به بهبودی او کمک کرده و آن را تسریع بخشد.
*بالا بردن نمره های دانش آموزان
طبق تحقیقات انجام شده موسیقی به هیچ عنوان باعث منحرف کردن حواس نمیشود. در واقع برای فکر کردن بسیار هم مفید است. محققان دریافته اند که گوش دادن به موسیقی ظرفیت یادگیری دانش آموزان را بالا می برد و باعث می شود نمره های بهتری بگیرند.
البته هنوز سبک و استیل مناسب برای چنین موقعیت هایی به درستی کشف نشده است، و کسی نمی داند که سبک های مختلف در این مسئله تاثیرگذار است یا خیر. تنها چیزی که می دانیم این است که گوش دادن و خلق موسیقی باعث تقویت یادگیری زبان، مهارت های ریاضی و مهارت های اجتماعی می شود.
*رابطه ی پیشرفته با مغز
برخی تحقیقات نشان داده است که افرادی که موسیقی می نوازند، رابطه ی پیشرفته تری بین سمت راست و چپ مغزشان وجود دارد.
متخصیت ادعا می کنند که موسیقی برای انتقال سیگنال ها در سر انسان مثل ورزش عمل می کند. این سیگنال ها برای فعال سازی سایر وظایف مغز مورد استفاده قرار می گیرند.
در تحقیق انجام شده نشان داده شد که گوش دادن به موسیقی کلاسیک، به ویژه به سوناتا پیانو موتزارت، باعث شده که افراد بتوانند تست هوش را با موفقیت بهتری انجام دهند.
*زبان جهانی
یک گروه گمنام موسیقی در استرالیا معتقد هستند که: “موسیقی زبان همه ی ماست…” همین مسئله باعث می شود که وقتی یک امریکایی و آرژانتینی که خیلی خوب زبان هم را نمی فهمند با هم گفتگو می کنند، بحثشان فقط درمورد لِد زِپلین، متالیکا، اریک کلَپتون، رولنگ استون، و پِرل جَم باشد.
حقیقت این است که موسیقی در بسیاری از جنبه های حیات انسان تاثیر مثبت دارد. دنیای موسیقی بی انتهاست و تاثیر آن بر انسان نیز به همین میزان چند برابر میشود. همین چندگانگی هارمونی، نظم و فرکانس است که انجام تحقیق در این زمینه را برای محققان مشکل کرده است.
قطعه ی آخر !
چه واقعیت باشد چه تصور، قدرت بیکران موسیقی غیر قابل انکار است. از تقویت قدرت یادگیری گرفته تا برطرف کننده ی دردها، به نظر می رسد که موسیقی تاثیری مثبت بر کلیه ی جنبه های زندگی انسانی دارد که قادر به شنیدن هارمونی است.

نوشته شده توسط admin در سه شنبه, ۲۵ تیر ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۴۲ ب.ظ

دیدگاه


+ 4 = یازده