ضرورت سلامت و امنیت غذایی محصولات کشاورزی آذربایجان غربی

ضرورت سلامت و امنیت غذایی محصولات کشاورزی  آذربایجان غربی

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی: بخش کشاورزی از شاخص های مهم اقتصادی آذربایجان غربی است که اگر حمایت و اعطای تسهیلات به این بخش منجر به ایجاد تجارت در حوزه کشاورزی نشود نمی توان در این حوزه به پایداری رسید.
بیش از ۱۹ درصد تولید ناخالص داخلی استان آذربایجان غربی مربوط به بخش کشاورزی است و بیشتر صنایع تبدیلی و تکمیلی فعال در استان نیز در بخش مواد غذایی و کشاورزی فعالیت می کنند که این نشان از اهمیت بخش کشاورزی در ایجاد و تحل اقتصادی استان را دارد.
محصولات کشاورزی و زراعی آذربایجان غربی علاوه بر اینکه در سطح کشور مطرح هستند بلکه در منطقه نیز قابل عرضه بوده و بازار خاص خود را دارد که باید برای فروش آن بسترسازی صورت گیرد. توجه به سلامت و امنیت غذایی محصولات کشاورزی در کنار تجاری سازی محصولات کشاورزی استان علاوه بر اینکه ماندگاری آنها را افزایش می دهد سبب ایجاد جذب نقدینگی در این بخش می شود. از سوی دیگر باید با اطلاع رسانی از طریق رسانه های جمعی کشاورزان و سرمایه گذاران در بخش کشاورزی استان به سمت کشت و تولید محصولات سالم ، بازار پسند و درآمد زا تشویق و هدایت شوند. با توجه به وضعیت حاکم بر دریاچه ارومیه ، یکی از اولویتهای حوزه کشاورزی استان نیز باید ترویج کشت محصولات استراتژیک در اراضی زراعی با نیاز آبی کم و مقاوم در مقابل تغییرات شدید آب و هوایی باشد.
البته ضرورت توجه ویژه مسئولین استانی و کشوری در خصوص توزیع اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای به بخش کشاورزی استان با توجه به اشتغال ۳۵ درصدی مردم استان در بخش کشاورزی بر کسی پوشیده نیست و با توجه به اینکه اقتصاد استان وابسته به بخش کشاورزی می باشد ، سلامت و امنیت غذایی محصولات و آسایش بهره برداران بخش کشاورزی با تخصیص اعتبارات لازم در جهت افزایش تولید و بهره وری به این بخش باید تضمین و فراهم شود.کارشناسان اقتصادی بر این باورند که باید شناسایی اولویتهای سرمایه گذاری در بخش کشاورزی بر حسب شرایط جغرافیایی منطقه و با تاکید بر نقش آن در صادرات استان انجام گیرد.در سال جاری بیش از یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان خسارت ناشی از حوادث غیر مترقبه به بخش کشاورزی استان وارد شده است که بهره برداران این بخش را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
این در حالی است که آذربایجان غربی به دلیل برخورداری از شرایط جغرافیایی فوق العاده و زمین های مستعد از قطب های مهم کشاورزی کشور به حساب می آید. بخش کشاورزی از شاخص های مهم اقتصادی آذربایجان غربی است که اگر حمایت و اعطای تسهیلات به این بخش منجر به ایجاد تجارت در حوزه کشاورزی نشود نمی توان در این حوزه به پایداری رسید.سیاست های اعمالی دولت برای تولید و کشت محصولات کشاورزی یکی از محورهای توسعه آذربایجان غربی می تواند باشد و باید از این امکان و ظرفیت برای نیل به رشد و توسعه استان بهره برد.این استان توانسته در تولید محصولات کشاورزی از جمله سیب، گندم و انگور همواره جزو برترین ها باشد. میزان تولید محصول گندم در استان افزون بر ۶۰۰ هزار تن است که با این میزان تولید، آذربایجان غربی در رتبه های برتر تولید گندم در کشور قرار دارد.تخصیص بیش از یک سوم اراضی زیر کشت استان به کشت گندم نشان از توجه ویژه مردم و مسئولان به تولید این محصول مهم دارد.این در حالی است که آذربایجان غربی طی سالهای اخیر رتبه اول کشور را در تولید سیب نیز دارد و سطح زیرکشت بارور این محصول در استان ۴۰ هزار و ۹۸۶ هکتار برآورد می شود که میانگین تولید این محصول در استان ۱۶ تن در هکتار است.باغات سیب در کلیه شهرهای استان وجود دارد ولی ارومیه با اختصاص ۴۵ درصد از این باغات در رتبه اول است و شهر های سلماس ،مهاباد ، اشنویه، نقده و میاندوآب بعد از آن قرار دارند . کارشناسان جهاد کشاورزی معتقدند در صورت فراهم آمدن شرایط این استان قادر است حتی سالانه دو میلیون تن سیب نیز تولید کند.آذربایجان غربی با بیش از ۴۵ هزار هکتار اراضی زیرکشت درخت سیب سالانه حدود یک‌سوم کل محصول سیب کشور را تولید می‌کند و از نظر میزان تولید در واحد سطح و کیفیت محصول نیز در کشور اول است.
در این میان کارشناسان معتقدند که برند سیب ارومیه نباید مغفول بماند بلکه لازم است برای عرضه آن به طور گسترده زمینه‌سازی صورت گیرد. محصولات کشاورزی و زراعی آذربایجان غربی به ویژه ارومیه علاوه بر اینکه در سطح کشور مطرح هستند بلکه در منطقه نیز قابل عرضه بوده و بازار خاص خود را دارد که باید برای فروش آن بسترسازی صورت گیرد.از سوی دیگر؛ در خاورمیانه بعد از کشور لبنان سیب ارومیه حرف اول را می‌زند و این محصولات در اثر موهبت الهی، زمین‌های مستعد کشاورزی و در نتیجه تلاش کشاورزان به دست می‌آید بنابراین ،این انتظار وجود دارد متولیان امر برای فروش و عرضه آن اهتمام کرده در راستای بازاریابی اقدام کنند.خودداری از خرید سیب خارجی در شرایط کنونی می تواند یکی از راه حل های اقتصادی باشد و این در حالی است که انباشت چندین هزار تن سیب تولیدی این استان در سردخانه ها در ماههای پایانی سال گذشته یکی از مشکلات کشاورزان و باغداران آذربایجان غربی بود.
این در حالی است که برندسازی و تجاری سازی محصولات شاخص بخش کشاورزی استان نیز می تواند بسیار راهگشا باشد. کارشناسان معتقدند در راستای توسعه بخش کشاورزی استان برندسازی از محصولات شاخص بخش کشاورزی و همچنین سلامت و امنیت غذایی محصولات کشاورزی مورد نیاز است تا به سوی تجاری سازی حرکت شود.

نوشته شده توسط admin در دوشنبه, ۰۷ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۵:۲۴ ق.ظ

دیدگاه


+ 4 = نُه