صادرات چوب صنعتی استان در گرو ارتقاء کیفیت و تنوع تولید

صادرات چوب صنعتی استان در گرو ارتقاء کیفیت و تنوع تولید

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی : ۲۳ میلیون متر مکعب چوب بطور میانگین در کشور تولید می شود که آذربایجان غربی پس از استان گیلان با تولید ۷ میلیون متر مکعب چوب در رتبه دوم کشور قرار گرفته است.
طرح ملی زراعت چوب با کشت صنوبر در اغلب استانهای دارای پتانسیل از جمله استان آذربایجان غربی بدلیل نیاز روز افزون به زراعت چوب و فرآوری آن،و با توجه به شرایط زندگی امروزی اجرا شد ولی کم طلفی بانکهای عامل به ارائه تسهیلات به فعالانان این عرصه مشکلاتی را ایجاد کرده است.
پرداخت تسهیلات بانکی به صنوبرکاران به منظور حمایت از تولید و زراعت چوب و همچنین راه اندازی واحدهای فرآوری تولیدات با هدف حفظ ارزش افزوده و جلوگیری از خروج ارز از کشور انجام می شود، ولی نبود تخصص کافی بانکها از اهمیت این موضوع تسهیلات متقاضیان به موقع پرداخت نمی شود.
سالانه ۲۰ میلیون نهال صنوبر توسط بخش خصوصی و دولتی در آذربایجان غربی تولید می شود و میانگین موجودی صنوبر استان هفت میلیون متر مکعب بوده که مقام اول تولید با یک سوم تولید کشور را آذربایجان غربی دارد.
این در حالی است که سالانه ۴۰۰ هزار اصله نهال اصلاح شده بین صنوبرکاران توزیع می شود و استفاده بهینه از منابع آب و خاک، جلوگیری از واردات چوب و خروج ارز از کشور و حفاظت و صیانت از جنگلهای طبیعی از جمله اهداف صنوبرکاری در استان است.
عملیات کاشت، داشت و برداشت صنوبر زمان بر بوده و هفت سال برای پرورش یک اصله صنوبر زمان نیاز است و کشاورزان باید با توجه به کمبود منابع آبی استان نسبت به تبدیل سیستم های آبیاری باغات صنوبر به سیستم آبیاری نوین اقدام کنند
ارتقای کیفیت کالا، تنوع تولید با دیدگاه صادرات محور جهت سرپا نگه داشتن واحدهای تولیدی در قالب یک برند شناخته شده برای واحدهای تولیدی ضروری است.
این در شرایطی است که به منظور ساماندهی واحدهای تولیدی و رونق بخشیدن به این واحدها در قالب هر رشته فعالیت نشست های تخصصی با مدیران واحدهای صنعتی مرتبط و دستگاه های اجرایی ذیربط برگزار می شود.
تولید درب های ضد سرقت و درب های آپارتمانی به عنوان یک برند شناخته شده و شهرستان سلماس را به قطب تولیدی درب های صنعتی در استان تبدیل نموده است و با تشکیل انجمن تولیدکنندگان درب های صنعتی و ساماندهی این واحدها با ایجاد زنجیره های تولید MDF و یراق آلات مورد نیاز همراه با استاندارد های لازم و با پیگیری اعطای تسهیلات بانکی و تسهیل سازی این امر تولیدات این بخش صادرات محور شده و همچنین در زمینه جذب سرمایه گذار خارجی نیز تمهیداتی اندیشیده شده که با ارتقاء کیفیت و تنوع تولید به عرضه این برند توفیق خواهیم یافت.
این در شرایطی است که آذربایجان غربی با توجه به شرایط توپوگرافی و اقلیمی با ۱۲ رودخانه دائمی بعنوان دومین استان پر آب کشور از قدیم الایام یکی از مناطق و قطب های مهم صنوبر کاری از دیدگاه تولید چوب محسوب می شود، که علاوه بر صنایع ساختمانی، درب و پنجره سازی و صنعت جعبه سازی برای بسته بندی و حمل و نقل محصولات سر درختی، صنایع نئوپان سازی، کاغذ سازی ، روکش سازی و… بکار برده می شود.
ولی متاسفانه باید گفت با این وجود واحدهای فرآوری حتی کبریت سازی و کاغذ سازی نیز در استان وجود نداشته و چوب تولیدی همانند مواد معدنی برای فرآوری با تحمل هزینه های گزاف به سایر استانها صادر می شود، موضوعی که مسئولان برای حفظ ارزش افزوده ناشی از فرآوری و ایجاد اشتغال پایدار در منطقه ناگزیر از توجه به آن هستند.
براساس نتایج بررسی دفتر فنی صنایع چوب سازمان جنگلها و مراتع کشور در سال ۶۷، میانگین کل موجودی سرپای صنوبر کشور ۲۳ میلیون متر مکعب بر آورد شده که از این میزان ۷ میلیون متر مکعب سهم استان و در تحقیقیات یک سوم تولید و مقام اول را دارا است.میزان تولید نهال از زمان معرفی کلونهای سریع الرشد توسط مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی آذربایجان غربی طی ۱۵ سال گذشته از ۳۰۰ هزار اصله در نهالستانهای بخش دولتی به ۲۰ میلیون اصله در نهالستانهای بخش دولتی و خصوصی رسیده است و از این مقدار یک میلیون اصله توسط بخش دولتی و بالغ بر ۱۰ میلیون اصله توسط بخش خصوصی بدون حمایتهای دولت تولید شده است.
این در حالی است که کارشناسان اقتصادی بومی کردن دانش تولید نهال و زراعت چوب را یکی از شاخصهای اصلی زراعت چوب و تولید نهال در استان به عنوان قطب مهم تولید در کشور می دانند و معتقدند که سالانه بیش از ۲۰ میلیون عدد جعبه در سطح استان مورد مصرف می شود که در کارگاه های چوب بری و واحد های کوچک روستائی تولید و مورد مصرف محصولات سر درختی از جمله سیب و زردآلو قرار می گیرد.در این راستا برای ترویج زراعت این درخت همه ساله بیش از ۴۰۰ هزار اصله نهال اصلاح شده از کلنهای اصلاح شده ترکیه را در نهالستانهای باراندوز ارومیه، دارلک مهاباد و نهالستان پیرانشهر تولید و به صورت رایگان و یارانه دار بین متقاضیان توزیع می شود.
کارشناسان اقتصادی در عین حال بر این باورند که تامین نیاز های چوبی کشور با توجه به روند رو به تزاید مصرف آن، ایجاد فرصتهای شغلی جدید، ایجاد انگیزه لازم برای مشارکتهای مردمی در امر تولید، گسترش فعالیت صنایع تبدیلی چوب و تقویت ظریفت کارخانجات مرتبط، ارتقای سطح معیشت و در آمد زارعان و کمک به امر دستیابی به حفاظت و صیانت از جنگلهای طبیعی کشور از طریق جبران نیاز های چوبی کشور را از دیگر مزایای زراعت چوب در استان است.از سوی دیگر، وجود بازار مصرف مناسب و رو به گسترش چوب، تامین نهال ارقام اصلاح شده از طرف بخش دولتی برای کشتکاران، ارائه خدمات فنی در مراحل کاشت، داشت و برداشت، ارائه تسهیلات کم بهره به کشتکاران و تشویق کشتکاران به فروش تولیدات چوب خود به صاحبان صنایع با قیمت مناسب را سیاست های دولت در زمینه زراعت چوب است.

نوشته شده توسط admin در شنبه, ۲۳ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۲:۵۸ ب.ظ

دیدگاه


× 9 = سی شش