سنتی بودن باغات مانع صادرات کشمش صادرات کشمش آسیب‌شناسی شود

سنتی بودن باغات مانع صادرات کشمش صادرات کشمش آسیب‌شناسی شود

گروه گزارش: کشمش یکی از خشکبارهای اصلی صادراتی در کشور و آذربایجان غربی به شمار می‌رود اما متاسفانه عدم توسعه باغات و خروج آن‌ها از سنتی به مدرن موجب شده کیفیت این محصول پایین باشد و این امر صادرات این محصول را تحت شعاع قرار داده است.
استان‌های آذربایجان شرقی، قزوین، آذربایجان غربی، زنجان، خراسان شمالی مناطق عمده تولیدکننده انگور کشور هستند که ارومیه، میاندوآب، نقده و مراغه، بناب و ملکان مهم‌ترین شهرهای تولیدکننده انگور در دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی به شمار می‌روند.از کل اراضی زیر کشت انگور کشور فقط هشت هزار هکتار آن‌ها رو سیمی هستند و بقیه رونده و سنتی بوده که این موضوع تولید محصول کشمش را تحت تاثیر قرار داده است.با توجه به ضرورت توجه به توسعه صادرات خشکبار به خصوص کشمش باید در زمینه صادرات کشمش یک آسیب‌شناسی جدی انجام شود.در کنار سنتی بودن باغات بی‌توجهی به بسته‌بندی مناسب و عدم استفاده از فناوری‌های نوین مشکلاتی است که این حوزه را با مشکل مواجه کرده است.
*مشکلات صادرات کشمش شناسایی شود
معاون برنامه‌ریزی و اقتصادی استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه آذربایجان غربی رتبه اول تولید کشمش در کشور را داراست اظهار داشت: این در حالی است که باید در کنار حفظ این رتبه به ارتقای کیفی محصولات نیز توجه خاصی بکنیم.تقی کهوریان در همایش ملی کشمش که با حضور مسئولان کشوری و استانی برگزار شد ادامه داد: مشکلات موجود در این حوزه باید شناسایی و برای حل آنان نیز راهکارهایی ارائه شود.وی ادامه داد: استفاده از فناوری‌های نوین و نیز بسته‌بندی‌های مناسب از مواردی است که باید در توسعه صادرات کشمش مد نظر باشد.کهوریان گفت: در زمینه نگهداری کشمش نیز باید فعالان اقتصادی بیشتر تلاش کنند و ما نیز در کنار آنان هستیم و از اقدامات انجام شده حمایت می‌کنیم.
وی افزود: با توجه به بحران دریاچه ارومیه و طرح کشت‌های جایگزین، می‌توان باغ‌های انگور را که نیاز آبی کمی هم دارند جایگزین باغات سیب کرد.کهوریان اضافه کرد: می‌توان با خرید تضمینی کشمش به قیمت مناسب در این زمینه موجب افزایش تولید محصول و نیز صادرات آن شد.
*باید رایزن‌های بازرگانی کشور از بخش خصوصی و متخصص انتخاب شوند
رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران نیز در این همایش گفت: اگر دولت خواهان افزایش صادرات است باید عوامل بازدارنده را در این زمینه کاهش و یا حذف کند.اسدالله عسگر اولادی افزود: رویکردهای نوین صادرات و توسعه دیپلماسی صادرات از جمله مواردی است که نیازمند توجه به آن‌ها هستیم و سیاست‌های دولت در این بخش می‌تواند بازدارنده‌ها و مشوق‌ها را در برداشته باشد.وی با اشاره به مسائل مختلف مطرح در بخش بازدارنده‌ها اظهار داشت: عواملی چون مالیات بر ارزش افزوده هشت درصدی، عوارض مختلف بر صادرات، پنج ساله شدن کارت‌های بازرگانی برای صادرکننده‌ها، بیمه‌های اجتماعی، مسائل مربوط به حمل و نقل و صدور ویزا از جمله مواردی است که باید بازنگری و توجه خاصی نسبت به آن‌ها شود.
عسگر اولادی اضافه کرد: هشت دولت در کشور قول دادند تا سهم بخش خصوصی در اقتصاد را افزایش دهند و ۸۰ درصد سهم دولتی کاهش دهند ولی این امر همچنان باقی است و در دولت یازدهم ۸۰ درصد سهم دولت در اقتصاد به ۸۲ درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: اگر سهم مشارکت بخش خصوصی در اقتصاد دولت به ۵۰ درصد نرسد خروج از رکود و تورم لجام‌گسیخته بسیار مشکل است.وی با اشاره به مبحث دیپلماسی در صادرات اظهار داشت: باید رایزن‌های بازرگانی کشور از بخش خصوصی و متخصص انتخاب شوند چون کارمندی که فقط شش ماه دوره ببیند نمی‌تواند در این بخش آن چنان که باید تخصص لازم را کسب کرده باشد.
رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران با اشاره به نقش مهم بانک مرکزی در صادرات گفت: ثبات نرخ ارز مهم‌ترین چالش صادرکننده‌هاست و از بانک مرکزی خواهان توجه به این موضوع و برنامه‌ریزی بلندمدت در این رابطه هستیم.وی با اشاره به اینکه دولت تدبیر و امید، تدبیرهای اجتماعی و سیاسی خوبی داشته است ادامه داد: سرمایه‌گذاری و ایجاد اشتغال می‌تواند ما را از رکود خارج کند و باید دولت در این زمینه تدابیر خاصی مانند دو حوزه اجتماعی و سیاسی بیندیشد.
*مشکل سموم باقی‌مانده در زمینه کشاورزی باید حل شود
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق بازرگانی ایران نیز در این همایش گفت: فرهنگ‌سازی در زمینه مصرف و تولید محصولات کشاورزی از جمله مهم‌ترین برنامه‌هایی است که باید دولت در این زمینه کار کند تا مطابق نیاز جامعه تولید و مصرف صحیح انجام شود.
شمسعلی هادی زاده معلم با بیان اینکه هم اکنون باقی مانده سموم مهم‌ترین بحث مطرح در زمینه تولیدات کشاورزی است گفت: هم اکنون در بخش تولید انگور، رونده و سنتی بودن باغات مهم‌ترین مشکلی است که می‌تواند کیفیت کشمش تولیدی را کاهش دهد.
وی با بیان اینکه آب در پایداری تولید دارای نقش بسیار مهمی است اظهار داشت: ما در تولید محصولات کشاورزی قیمت آب را به درستی نمی‌دانیم.هادی زاده معلم ادامه داد: باید برای منابعی که برای ما پایداری تولید را به همراه دارند برنامه‌ریزی داشته باشیم و تلاش کنیم محصولات ارگانیک تولید کنیم.وی عنوان کرد: استان‌های آذربایجان شرقی، قزوین، آذربایجان غربی، زنجان، خراسان شمالی مناطق عمده تولیدکننده انگور کشور هستند که ارومیه، میاندوآب، نقده و مراغه، بناب و ملکان مهم‌ترین شهرهای تولیدکننده انگور در دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی هستند.وی اعلام کرد: از کل اراضی زیر کشت انگور کشور فقط هشت هزار هکتار آن‌ها رو سیمی هستند و بقیه رونده و سنتی است.
*امسال ۱۸۰ هزار تن کشمش در کشور تولید می‌شود
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران نیز در این زمینه گفت: پیش‌بینی تولید کشمش کشور امسال ۱۸۰ هزار تن است که سال گذشته این میزان ۱۵۰ هزار تن بوده است.محمدحسن شمس فرد گفت: از ۱۵۰ هزار تن کشمش تولیدی کشور در سال گذشته ۱۲۰ هزار تن آن صادر شده است.وی اظهار داشت: در چهارماهه امسال نیز میزان صادرات کشمش کشور ۳۵ هزار تن بوده که نسبت به مدت‌زمان مشابه سال گذشته شش هزار تن کاهش یافته است.
این نشست به منظور بررسی مسائل و مشکلات موجود در تولید، فرآوری و توسعه بازار کشمش ایران در ارومیه برگزار شد و فردا نیز ادامه می‌یابد.
روز اول این همایش شامل سخنرانی‌ها بود و روز دوم شامل بازدید از باغ ارگانیک و ایستاده انگور و بازدید از یک واحد فرآوری کشمش در آذربایجان غربی انجام می‌شود.سطح زیر کشت انگور در آذربایجان غربی ۲۱ هزار هکتار است که به طور متوسط ۲۳۰ هزار تن از این باغات سالانه انگور برداشت می‌شود که ۳۰ درصد آن سهم تازه خوری، ۲۵ درصد کشمش، ۱۰ درصد صادرات است و بقیه در صنایع تبدلی و صنعتی مصرف می‌شود.

نوشته شده توسط admin در یکشنبه, ۰۲ شهریور ۱۳۹۳ ساعت ۵:۳۴ ق.ظ

دیدگاه


سه + = 7