معاون امور تالابهاي حفاظت محيط زيست خبرداد

رشد پوشش گیاهی جدید در دریاچه ارومیه در نتیجه شرایط کم آبی

رشد پوشش گیاهی جدید در دریاچه ارومیه در نتیجه  شرایط کم آبی

گروه خبر: معاون امور تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: پوشش گیاهی جدیدی در دریاچه ارومیه پدید آمده و دریاچه در حال وفق دادن خود با شرایط جدید است.
مسعود باقرزاده کریمی در حاشیه بازدید از دریاچه ارومیه افزود: دریاچه ارومیه در پی بروز مشکل کم آبی هم اکنون در حال تطبیق با شرایط جدید بوده و این یک رویکرد جدید زیستی در این پهنه آبی است. وی بیان کرد: رودخانه ها آب شیرین و خاک شیرین را به بخش هایی از دریاچه انتقال می دهند که با بررسی انجام شده مشخص شده که این امر موجب پدید آمدن پوشش گیاهی جدید در دریاچه ارومیه شده است که تاثیر بسیاری در تثبیت ریزگردها دارد. وی اظهار کرد سیاست حفاظت و قرق از حریم و پوشش گیاهی دریاچه از سیاست های اصلی سازمان حفاظت محیط زیست است.
کریمی ادامه داد: جلوگیری از بهره برداری و تردد بی رویه در داخل دریاچه از مهمترین اقدامات حفاظت محیط زیست است تا از تخریب این اکوسیستم جلوگیری شود.
معاون امور تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در راستای تثبیت ریزگردها در دریاچه اجرای طرح هایی شروع شده و از روش_های تجربه شده و کشت گونه هایی شروع کردیم که به احیای دریاچه کمک کند و در تثبیت از مالچ پاشی نیز استفاده می شود. کریمی گفت: در جزایر نیز برای حفاظت از حیات وحش و در راستای تامین آب و پوشش گیاهی و با توجه به مدیریت جدید اکولوژیکی و با توجه به شرایط، پروژه های زیادی را در دست اجرا داریم که تامین اعتبار شده و در قالب یک برنامه کلان اجرا می_شود.
وی بیان کرد: در زمینه تثبیت شرایط فعلی نیز که جزو سیاست ها دولت در سه سال اول احیای دریاچه است، تلاش بر این است که تراز از ۱۲۷۱ متر پایین تر نرود و در این زمینه نیز از برنامه عقب نیستیم و تفاوت ها در حد سانتیمتر بوده و با توجه به شرایط اقلیمی پیش می رویم.
کریمی اظهار امیدواری کرد که با استمرار بارندگی های امسال و سیاست وزارت نیرو در رهاسازی آب از سدها در اسفند ماه شرایط مطلوبی در سطح دریاچه ارومیه به وجود بیاید.دریاچه ارومیه با پنج هزار کیلومتر مربع وسعت، گنجایش ۳۵ میلیارد متر مکعب آب را دارد که از رودخانه های استان های کردستان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی و چشمه های جوشان کف دریا تامین می شود.
در سال های اخیر بر اثر کاهش نزولات آسمانی، بهره برداری بی رویه از آب های سطحی و زیر زمینی، ساخت سدهای مخزنی، افزایش دمای هوا و تبخیر بیش از حد، با بحران کم آبی رو به رو شده و هر سال این روند تشدید شده است. حوزه آبریز دریاچه ارومیه افزون بر ۵۱ هزار و ۸۷۶ کیلومتر مربع برآورد می شود که در استان_های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان قرار گرفته است.
پتانسیل آبی برای تغذیه دریاچه ارومیه حدود هفت میلیارد متر مکعب در سال های پرآبی بوده که همه ساله این میزان آب به دریاچه وارد و در همین میزان نیز تبخیر می شد که تراز ارتفاع آن معمولا بدون تغییر باقی می ماند. در ۱۸ سال گذشته که روند خشکی آب دریاچه ارومیه آغاز شده، در برخی از سال ها حتی ۵۰۰ میلیون متر مکعب نیز آب به آن وارد نشده در حالی که میزان تبخیر شدیدتر شده است.
*دولت مصمم به احیای دریاچه ارومیه است
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: دولت مصمم به احیای دریاچه ارومیه و نجات این زیست بوم ارزشمند به هر نحو ممکن است.
فرهاد دبیری نیزافزود: تشکیل ستاد ویژه احیای دریاچه و کارگروه های ویژه در این زمینه بیانگر اهتمام دولت به احیای دریاچه بوده که نیازمند تعامل همه دستگاه های مرتبط است.
وی اظهار کرد: در این زمینه تا مشکلات موجود حل و رفع نشود، احیای دریاچه ارومیه در حد حرف باقی می ماند و تحقق این امر نیازمند تعیین تکلیف چاه های غیرمجاز در منطقه، مساله تغییر الگوی کشت و کشاورزی در حوضه آبریز است.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی حفاظت محیط زیست بیان کرد: مدیریت اعمال شده بر منابع آب در گذشته تاثیر بسیار مهمی در خشک شدن دریاچه ارومیه داشته و تغییر اقلیم را نیز نمی توان بی تاثیر دانست.
دبیری درباره حفاظت از پرندگان در کشور نیز اظهار کرد: دو نوع از پرندگان مهاجر و بومی در کشور زیست می کنند و ایران به خاطر واقع شدن در کریدور مهاجرتی پرندگان از زیستگاه های مهم منطقه محسوب می شود.
وی گفت: کشورها طبق کنوانسیون ۱۹۷۹ بن موظف به حفاظت از پرندگان هستند و تعهداتی دارند که باید به آنها عمل کنند و ما نیز به این تعهدات پایبندیم.
وی اضافه کرد: مساله احیای تالاب ها و مدیریت زیست بومی به ویژه زیست بومهای شکننده و حساس و آسیب پذیر جزو احکام قانونی پیشنهادی ما در برنامه ششم توسعه بوده است.
به گزارش ایرنا، دریاچه ارومیه به عنوان دومین دریاچه شور جهان از ۱۸ سال گذشته رو به خشک شدن نهاده است.
بر اساس اظهارات کارشناسان محیط زیست با توجه به اهمیت زیست محیطی دریاچه ارومیه و نقش آن در تلطیف هوا، خشک شدن این پهنه آبی مخاطرات زیست محیطی زیادی را برای استان_های ساحلی و برای ایران و حتی کشورهای همجوار خواهد داشت.
بر جای ماندن ۱۰ میلیارد تن نمک خطر بالقوه_ای است که در صورت انتشار به صورت ریزگردها، می تواند زندگی انسان ها، حیوانات و کشاورزی کشور تا شعاع ۵۰۰ کیلومتری را دچار اختلال های شدید کند.هم اکنون با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید طرح های ۲۶ گانه مصوب و امیدبخشی در حال اجراست که توانسته تا حدی در مسیر نجات بخشی دریاچه ارومیه مفید واقع شود.

نوشته شده توسط admin در چهارشنبه, ۲۷ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۷:۰۰ ق.ظ

دیدگاه


9 − دو =