دولت_کاری کرد_که بی‌خانمان‌ها آرزوی خانه را به گور ببرند

دولت_کاری کرد_که بی‌خانمان‌ها آرزوی خانه را به گور ببرند

گروه اقتصادی: دولتِ مورد حمایتِ اصلاح طلبان با سیاست “حمایت از رکود ساخت‌وساز مسکن ” طی شش سال گذشته چنان بلایی بر سر بازار مسکن آورد که با رشد حدود ۳ برابری قیمت مسکن و اجاره بها، بی خانمان ها باید آرزوی صاحبخانه شدن را برای همیشه به گور ببرند. دولت حسن روحانی که از سال ۹۲ با کمک جریان سیاسی اصلاح طلب روی کار آمده، بی عملی و بدعملی در حوزه اقتصاد به ویژه در بخش مسکن را به حد اعلی رسانده، و با اینکه با مسکن مهر (ابتکار دولت قبل) انواع و اقسام دشمنی را روا داشته، خودش هم هیچ برنامه ای برای صاحب خانه شدن اقشار فقیر و متوسط نداشته است.
بی برنامگی دولت حاکم در مسکن و افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها در این بخش به همراه سیاست‌های اشتباه پولی و بانکی شرایطی را به وجود آورده تا سخت‌ترین دوران زندگی برای مردم به ویژه در ۲ سال اخیر رقم بخورد، مردمی که به دلیل گرانی‌ خانه یا بی خانمان یا به حاشیه کلانشهرها رانده شده‌اند.
تقریباً تمام پیش‌بینی‌های مسئولان سابق و کنونی دولت برای بازارهای اقتصادی از جمله مسکن طی چند سال اخیر درست از آب در نیامده است. در واقع این پیش بینی‌ها در جهت عکس اتفاقات واقعی کشور بوده که به یکی از بازرترین آنها یعنی بازار مسکن می‌تواند اشاره کرد.
اواخر سال ۹۶ یکی از وزرای دولت روحانی که چند ماهی است خانه‌نشین شده پیش بینی کرد در سال ۹۷ بازار مسکن روزهای آرامی را پشت سر می‌گذراند و در عوض بازار سکه و طلا با تقاضای فراوانی روبرو خواهند شد. این در حالی بود که در واقعیت بازار مسکن به دلیل بی_برنامگی دولت (تاکید صرف بر تحریک تقاضا با افزایش تسهیلات خرید) و سیاست‌های اشتباه پولی و بانکی بهم ریخت.
سال ۹۶ متوسط قیمت هرمترمربع واحد مسکونی در سطح شهر تهران حدود ۴٫۸ میلیون تومان بود و یک واحد با مساحت ۷۰ متر ۳۵۰ میلیون تومان قیمت داشت که البته تامین این مبلغ نیز از عهده هر کسی بر نمی‌آمد. اما تاکید بر سیاست‌های اشتباه از سوی مسئولان وقت وزارت راه و شهرسازی و همراهی بدنه دولت باعث شد، متوسط قیمت مسکن در اواسط سال ۹۷ به بیش از ۸ میلیون تومان افزایش یابد و متوسط قیمت مسکن در مرداد ماه امسال هم به رقم بالای ۱۳ میلیون تومان برسد، به گونه ای که امروز قیمت همان واحد ۷۰ متری به حدود یک میلیارد تومان افزایش یافته است و اقشار متوسط و فقیر کشور آرزوی صاحبخانه شدن را باید به گور ببرند.
نابسامانی در بازار مسکن طی ماه‌های سپری شده از سال ۹۸ و به تبع آن اوضاع وخیم اجاره‌بها باعث شده تا بخشی قابل توجهی از مستاجران از کلانشهرها به حاشیه شهرها رانده شده و در این بین نیز به دلیل فاصله بسیار زیاد درآمد و هزینه‌ها عده‌ای نیز بی خانمان شده و توان اجاره یک اتاق را هم نداشته باشند.
غفلت ۶ ساله از بخش مسکن و ساخت و سازها و عدم حمایت از بخش خصوصی برای تولید مسکن سبب شده تا در حال حاضر بخش اعظم درآمدهای مردم از جمله هزینه‌های خورد و خوراک، بهداشت، آموزش و … صرف تامین سرپناه شود. داستان غم‌انگیزی که به نظر می‌رسد دولت حامی اصلاح طلبان هیچ توجهی به آن ندارد و قطعا تا سال‌ها گریبان مردم را خواهد گرفت و آنها را در یک فشار بی سابقه برای تامین هزینه‌های تامین مسکن قرار می‌دهد.
این در حالیست که یک کارشناس اقتصاد مسکن با بیان این‌که انتقادات متعددی به عملکرد وزیر سابق راه و شهرسازی در حوزه مسکن وارد است، اظهار کرد:‌ مسئولان و مدیران کنونی نیز در خصوص بخش مسکن آدرس غلط می‌دهند از این جهت که هیچ اشاره به سوداگری در بازار نمی‌کنند. آنها می‌گویند باید عرضه مسکن را افزایش داد و وام خرید پرداخت کنیم. این در حالی است که اصل مشکل مسکن در ایران سوداگری است.
وی تصریح کرد: هرچه قدر هم میزان عرضه مسکن را در بازار افزایش دهیم تا زمانیکه سوداگری را کنترل نکنیم، قیمت‌ها کنترل نمی‌شوند.
وی با بیان این‌که قیمت بالای مسکن باعث شده تا مردم نتوانند وارد بازار مسکن شوند، افزود: مسکن یک بازار ویژه و خاص است و شرایط عرضه و تقاضا مانند سایر بازارها در آن صادق نیست. وقتی بازار اسیر چنگال سوداگری است مکانیسم عرضه و تقاضا صادق نخواهد بود و تاثیری روی قیمت نمی‌گذارد.
کارشناس اقتصاد مسکن در ادامه با اظهارات یکی از مدیران دولتی در خصوص خرید متری مسکن برای حفظ ارزش پول اشاره کرد و با انتقاد از آن گفت:‌ مسکن نباید وسیله‌ای برای حفظ ارزش پول مردم باشد. این مسئله نشان می‌دهد که پیش فرض فکری آقایان غلط است. وقتی گفته می‌شود مسکن و زمین بخرید یعنی این‌که اینها کالای سرمایه‌ای است. این بدترین معضل بازار مسکن به شمار می آید که تبدیل به کالای سرمایه‌ای شده است.
پروین‌پور با تاکید بر این‌که این قبیل اظهارات که ” مردم اگر پول خرید یک واحد مسکونی را ندارید یک متر، دو متر یا ۳ متر مسکن بخرید با افزایش قیمت‌ها خواهد شد، اظهار کرد: این یعنی مسکن یک کالای سرمایه‌ای است و باید قیمت آن بالا بماند تا سرمایه‌ مردم حفظ شود.
وی با یادآوری این‌که این‌که سیاست فروش متری را راه‌اندازی کنیم یک سیاست غلط بود که چند سال پیش اجرا شد و الان هم در حال اجراست، افزود: سیاست سیاستگذاران بخش مسکن اشتباه است آنها نباید به مردم بگویند اگر نمی‌توانید یک خانه بخرید یک متر خریداری کنید.
وی با اشاره به این‌که این عملکرد نشان می‌دهد که برنامه‌ای برای بخش مسکن وجود ندارد، اگر هم برنامه‌ای بود که در ابتدا باید قیمت مسکن منطقی می‌شد، بیان کرد: فروش متری مسکن یک برنامه غلطی است که هیچ تاثیری نه در قیمت مسکن و افزایش عرضه واحدهای مسکونی نخواهد داشت.
کارشناس اقتصاد مسکن ادامه داد: مدیران نباید فکر کنند که کسی چیزی نمی‌فهمد. الان ۷۰ درصد تقاضا در بازار مسکن سرمایه‌ای است. از سال ۵۵ تا امروز همیشه موجودی مسکن روند افزایشی داشته و به طور مرتب نیز تقاضای سرمایه‌ای نیز افزایش یافته است.
به گزارش آرازآذربایجان به نقل از تسنیم ، پروین‌پور با بیان این‌که عمدا تقاضای سرمایه‌ای را در بازار مسکن نادیده می‌گیرند، اظهار کرد: باید ۱۰۰ درصد تقاضای در بازار مسکن مصرفی باشد که این مسئله باعث می‌شود قیمت‌ها کنترل شود.
وی گفت: متاسفانه بازار مسکن به حال خود رها شده است؛ هر کسی پول داشته باشد می‌تواند در این بخش احتکار کند .
Arazazarbaijan.aghtesadi@gmail.com

نوشته شده توسط admin در سه شنبه, ۲۶ شهریور ۱۳۹۸ ساعت ۱۲:۴۵ ب.ظ

دیدگاه


4 × = سی شش