دستورالعمل ویژه معاون اول رئیس جمهور برای جلوگیری از تغییر کاربری‌های غیر مجاز

دستورالعمل ویژه معاون اول رئیس جمهور برای جلوگیری  از تغییر کاربری‌های غیر مجاز

مهدی قلی پور
گروه اقتصادی: اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در دستورالعملی به وزرای جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت، خواستار مقابله و برخورد جدی این وزارتخانه ها با پدیده زمین خواری شد.روز گذشته معاون اول رئیس جمهور در دستورالعملی ویژه به وزرای جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت، خواستار مقابله و برخورد جدی این وزارتخانه‌ها با پدیده زمین خواری شد و اعلام کرد: تغییر کاربری اراضی کشاورزی به قصد ویلاسازی در مناطق مختلف خصوصا شمال کشور به طور گسترده و غیرقانونی در حال انجام است.
به گزارش خبرگزاری‌های رسمی کشور، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در این دستورالعمل به وزرای جهاد کشاورزی، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت، خواستار مقابله و برخورد جدی این وزارتخانه ها با پدیده زمین خواری شد.
در این دستورالعمل آمده است که با توجه به اهمیت صیانت از منابع طبیعی (اراضی ملی و طبیعی)، ضمن در نظر گرفتن ضرورت تحقق برنامه های دستگاه های مختلف به منظور انجام طرح‌های مهم که در قالب قراردادها و رعایت چارچوب موازین قانونی زمین به منظور انجام طرح‌های مهمی واگذار نموده‌اند، ضروری است هر دستگاه گروهی را مامور نموده تا کلیه قراردادهای اراضی ملی و دولتی واگذار شده، مورد رسیدگی قرار گیرد و پرونده اراضی طرح‌هایی که شروع نشده و یا نیمه تمام رها شده است را بررسی و تعیین تکلیف نمایند و گزارش خود را حداکثر ظرف مدت ? ماه از این تاریخ همراه با راهکارهای قانونی پیشنهادی برای بازپس‌گیری موارد مذکور ارائه دهند.
همچنین طبق گزارش‌های واصله تغییر کاربری اراضی کشاورزی به قصد ویلاسازی در مناطق مختلف خصوصا شمال کشور به طور گسترده و غیرقانونی در حال انجام است. ضروری است با هماهنگی استانداران نسبت به جلوگیری از این‌گونه تغییرات، اقدام و راهکار مناسب و قانونی برای تامین نیاز مردم اتخاذ شود.
این در حالی است که علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در روزهای اخیر تغییر کاربری اراضی و تخریب جنگل‌ها را یکی از تخلفات مهم در استان‌ها خوانده و گفته بود: دادستان کل کشور در سفری که به استان مازندران داشتند این موضوع را بررسی کردند. متأسفانه زمین‌های کشاورزی برای کشت برنج به ویلا تبدیل می‌شود اما امکان جایگزینی آن‌ها وجود ندارد.
این در شرایطی است که اگر چه سیاست‌های اصولی دولت نهم و دهم در خصوص توجه ویژه به اقشار کم درآمد و به خصوص روستائیان باعث شده که در برخی شهرستان‌های استان، اهالی روستا با دریافت تسهیلات بلند مدت و با کارمزد پایین بتوانند به زندگی خود پس از گذشت سال‌ها رنگ و لعاب تازه ای بزنند و در برخی موارد هم خانه های چند طبقه و زیبایی با سنگ‌های تزئینی بسازند ولی این اتفاق آسیب دیگری نیز داشته است.
شواهد نشان می‌دهد که در برخی موارد، عده ای از اهالی شهرهای مختلف استان با دریافت همین تسهیلات یک منزل در شهر اختیار کرده و یک منزل نیز در زمین‌های کشاورزی حاشیه شهرها احداث کرده‌اند.
جاده امام زاده ارومیه ازنمونه این مناطق است که ویلاهای زیادی با تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی این منطقه احداث شده است. افزایش بی‌رویه تغییر کاربری اراضی کشاورزی در استان نگران کننده است.
میزان تغییر اراضی کشاورزی و ساخت ویلاها به حدی نگران‌کننده است که کشاورزان تا چند سال دیگر زمینی برای تملک نخواهند داشت.
با بهره‌برداری از بافت‌های فرسوده شهری و هدایت گردشگران و علاقه‌مندان به داشتن واحد مسکونی در سایر مناطق آذربایجان غربی، می‌توان بدون از بین بردن اراضی کشاورزی گردشگران استان را نیز حفظ کرد.
بر اساس دستورالعمل اجرایی قانون حفظ کاربری‌های اراضی کشاورزی می‌توان در رابطه با جلو گیری از تغییر کاربری‌های غیر مجاز در اراضی زراعی و باغی، علاوه بر قلع و قمع بناهای غیر مجاز تا سه برابر نیز به صورت جریمه اعمال کرد. به زمین‌های زراعی به عنوان یک میراث گرانبها بنگرند.
اتفاق نامبارک تغییر کاربری‌های غیر مجاز در اراضی زراعی و باغی بهره برداران بخش کشاورزی را دچار مشکلات عدیده ای ساخته و ضروری است که سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بهره گیری از تمامی توان کارشناسی خود و در کنار آن با استفاده از نیروهای مردمی به ویژه سازمان بسیج سازندگی و کارشناسان سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان، سعی بر مرتفع نمودن مشکلات تملکی زمین‌های کشاورزی نماید.در این راستا مسئولان امر از همت بلند مجموعه سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با همکاری تمامی ارگان‌های مسئول به جهت کوتاه نمودن دست دلالان و سودجویان از اراضی کشاورزی، با استفاده از اهرم‌های قانونی خبر می‌دهند ولی بدون هماهنگی و همکاری همه ارگان‌های مربوطه نمی‌توان در این زمینه به توفیقی دست یافت.
اگر چه با حمایت دستگاه قضایی و با تعامل فرمانداران، تغییر کاربری‌های غیر مجاز در تمامی شهرستان‌های استان کاهش یافته است ولی میزان تغییر اراضی کشاورزی و ساخت ویلاها به حدی نگران‌کننده است که کشاورزان تا چند سال دیگر زمینی برای تملک نخواهند داشت.
تغییر کاربری‌های غیر مجاز در اراضی زراعی و باغی، بهره برداران بخش کشاورزی را دچار مشکلات عدیده ای ساخته و ضروری است که سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بهره گیری از تمامی توان کارشناسی خود و در کنار آن با استفاده از نیروهای مردمی به ویژه سازمان بسیج سازندگی و کارشناسان سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان، سعی بر مرتفع نمودن مشکلات تملکی زمین‌های کشاورزی نماید

نوشته شده توسط admin در سه شنبه, ۱۰ تیر ۱۳۹۳ ساعت ۴:۵۹ ق.ظ

دیدگاه


9 − چهار =