دریاچه ارومیه مهم‌ترین دغدغه ‌مشترک مردم آذربایجان

دریاچه ارومیه مهم‌ترین دغدغه ‌مشترک مردم آذربایجان

گروه اجتماعی:آغاز سال نو برای همه ما نوید آرزوهای خوش بوده و امید می‌رود امسال با نگاه‌ها و رویکردهای جدید بتوانیم برنامه‌هایمان را برای احیاء دریاچه ارومیه عملیاتی کنیم.
روند خشکی دریاچه ارومیه یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های مردم آذربایجان بوده و کمتر روزی را می‌توان پیدا کرد که مردم در مورد این دریاچه دغدغه‌هایشان را با همدیگر به اشتراک نگذارند.
سال گذشته احیاء دریاچه ارومیه یکی از نخستین طرح‌های مصوب دولت تدبیر و امید بود و شاهد حرکت‌های جدی دولت در راستای برنامه‌نویسی و اعلام برنامه‌های احیاء این دریاچه بودیم، دولت با اراده‌ای راسخ قدم برای احیاء این دریاچه برداشت و امید می‌رود امسال نتایج جلسه‌ها، نشست‌ها و همایش‌های سال‌های گذشته با همان اراده، عملیاتی شود.
مردم این دیار سال‌هاست که به رحمت الهی چشم دوخته‌اند تا شاید اراده‌ی الهی شامل حال این دریاچه شود، سال گذشته بارش‌ها، امید را در دل مردم آذربایجان زنده کرد اما آنچه که مشخص است بارش‌ها به تنهایی راه به جایی نخواهد برد و نقشه‌های انتشار یافته از این دریاچه هنوز دل‌های مردم را نگران می‌کند.
دبیر شورای فرهنگی اجتماعی احیاء دریاچه ارومیه گفت: به منظور احیاء دریاچه ارومیه ۳۰ طرح مصوب در بازه زمانی ۹ ساله اجرا می‌شود.
خلیلی ساعی در گفت‌وگو ۹ طرح را دارای اولویت ویژه دانست و گفت: جلوگیری از برداشت غیرمجاز از آب‌های سطحی، ساماندهی چاه‌های حوزه آبخیز دریاچه ارومیه، انتقال آب رودخانه آجی چای به پیکره آبی دریاچه ارومیه، مسیر گشایی و انتقال پساب تصفیه شده از تصفیه‌خانه‌های شهرهای بزرگ استان و کشت گونه‌های شور پسند برای جلوگیری از انتشار ریزگردها از جمله طرح‌های دارای اولویت ویژه است.
وی با تاکید بر ضرورت همکاری همگانی برای احیاء دریاچه ارومیه گفت: سال گذشته ضمن هماهنگی با ائمه جمعه و رسانه‌های جمعی تلاش کردیم تا ضرورت این همکاری را به مردم یادآوری کنیم.وی ادامه داد: در همین راستا بیش از ۲۱ مورد همایش با رویکرد فرهنگ‌سازی و مصرف بهینه آب در سطح شهرستان‌های هدف برگزار شد.
ساعی اجرای طرح‌های “داناب” و “ایست آب نیست” را از جمله برنامه‌های شاخص فرهنگی در این راستا عنوان و اظهار کرد: همکاری با تشکل‌های مردم نهاد از جمله راهکارهایی است که می‌تواند به آگاهی‌بخشی عمومی کمک کند.دبیر شورای فرهنگی اجتماعی احیاء دریاچه ارومیه در پاسخ به برخی از دغدغه‌های مردم ساکن حاشیه دریاچه ارومیه در خصوص طرح “نکاشت” گفت: این طرح لغو شده است و هدف ما تغییر الگوی کشت است نه نکاشت.
ساعی با اشاره به بارش‌های مناسب سال گذشته افزود: هر سال حدود ۴۰ سانتی‌متر از ارتقاع دریاچه کم می‌شد که خوشبختانه در سال ۹۳ این اتفاق نیفتاده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی نیز آخرین تغییرات دریاچه ارومیه زیست محیطی آبی این دریاچه را تشریح کرد.
حمید قاسمی در گفت‌وگو بااظهار کرد: میانگین بارش استان در سال آبی ۹۳ و از شروع مهر ماه ۲۱۵٫۳ میلی‌متر بوده که این میزان در زمان مشابه سال ۹۲ رقم ۱۱۷٫۱ میلی‌متر بوده است.
وی ادامه داد: میانگین بلندمدت بارش استان در بازه زمانی مذکور ۱۳۲٫۲ میلی‌متر بوده است.وی با اشاره به وضعیت بارش در نزدیک‌ترین ایستگاه به دریاچه ارومیه گفت: میانگین بارش نزدیک‌ترین ایستگاه به دریاچه ارومیه یعنی بندر شرفخانه ۱۸۹٫۲ میلی‌متر بوده که نسبت به سال ۹۲ که ۱۱۳٫۴ میلی‌متر گزارش شده بود از افزایش ۷۵٫۸ میلی‌متری برخوردار است.
وی حجم آب دریاچه ارومیه در اواخر اسفند ۹۳ را ۲٫۵۹ میلیارد متر مکعب اعلام و تصریح کرد: این مولفه نیز نسبت به زمان مشابه سال ۹۲ تغییری نکرده است.
وی با اشاره به بهبود وضعیت آبی دریاچه ارومیه گفت: بارندگی‌های اخیر و رها سازی آب از سه سد در این حوزه از جمله عوامل عمده بهبود وضعیت آبی این دریاچه است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان با تاکید بر ضرورت توجه به آگاهی‌سازی عمومی در خصوص وضعیت این دریاچه گفت: باید به زبان روستاییان و ساکنان این مناطق با آنها صحبت شود و تا زمانی که مردم خود پای کار نیایند نمی‌توان کاری انجام داد.
قاسمی افزود: این دریاچه با توجه به ویژگی‌های خاص خود از سوی سازمان ملل متحد به عنوان پارک ملی و ذخیره‌گاه اعلام شده است.وی با اشاره به ثبت ۳۱۴ گونه جانوری در حوزه دریاچه ارومیه گفت: اغلب این گونه‌ها جزء گونه‌های در حال انقراض است.مدیرکل حفاظت محیط زیست استان، اظهار کرد: گونه شاخص خود دریاچه آرتیمیا است که در طول سال‌های گذشته به علت اینکه احتمال می رفت با توجه به وضعیت دریاچه این گونه از بین برود سیست آرتیمیا در مرکز تحقیقاتی نگهداری شد و تا ۵۰ سال نیز قابل نگهداری است.
قاسمی با اشاره به برنامه‌های این اداره کل در سال ۹۴ در خصوص این دریاچه گفت: پرورش آرتیمیا در ساحل دریاچه ارومیه از شاخص‌ترین برنامه‌های سال ۹۴ محسوب می‌شود .
همچنین تجهیز و تکمیل مرکز پایش و آینده‌پژوهی دریاچه ارومیه و افزایش ایستگاه‌های این مرکز به پنج مرکز در برنامه‌های ما قرار داد.
وی با تاکید بر ضرورت افزایش حفاظت فیزیکی دریاچه ارومیه گفت: به دنبال افزایش حفاظت فیزیکی دریاچه ارومیه در راستای حفاظت از گونه‌های جانوری این حوزه هستیم.
مطالب فوق بخشی از صحبت‌های مدیران ذیربط استانی در خصوص احیاء دریاچه ارومیه بود و اصحاب رسانه و مردم در طول سال جاری باز به سراغ مدیران خواهند رفت تا پیگیر عملیاتی شدن طرح‌های احیاء این دریاچه باشند.
احیاء دریاچه ارومیه مطالبه‌ای است که هر روز از سوی مردم و حتی مسئولان مطرح می‌شود و به نظر می‌رسد اگر مسئولان مرتبط در خصوص برنامه‌های عملیاتی و کارهایی که انجام داده‌اند برای مردم شفاف‌سازی کنند، مردم نیز با اطمینان قلبی و با همدلی و همکاری جمعی مدیران اجرایی را در راستای این اقدام مهم تنها نخواهند گذاشت.
وزیر سابق محیط زیست آلمان نیز اواخر سال گذشته بازدیدی از دریاچه ارومیه داشته باشد.
پروفسور کلائوس تاپفر در بازدید از دریاچه ارومیه و حضور در جلسه شورای احیاء این دریاچه افزود: در مورد چنین مسئله مهمی نباید اظهارنظر کرد، بلکه ابتدا باید با همکاری مردم جلوی فاجعه اکولوژیک را گرفت و در رفع عواقب آن بسیار تلاش کرد.
وی با اظهار خرسندی از اقدامات صورت گرفته برای احیاء دریاچه در سطح استان گفت: مشکل دریاچه ارومیه می‌تواند تبدیل به مسئله‌ای شود که با استفاده از آن می‌توان کشورهای نزدیک را دوست و آن‌ها را به یکدیگر نزدیک‌تر کرد.وی ادامه داد: جلسات بیانگر این امر است که مسئولان در راستای احیاء دریاچه ارومیه بسیار با دقت برخورد و اقدامات با ارزشی انجام می‌دهند، ولی نباید از دیپلماسی زیست محیطی و کمک کشورهای دیگر غافل بود، چراکه این دریاچه علاوه بر ایران بر کشورهای دیگر نیز تاثیر دارد.

نوشته شده توسط admin در دوشنبه, ۱۷ فروردین ۱۳۹۴ ساعت ۴:۲۶ ق.ظ

دیدگاه


شش − = 5