رئيس سازمان حفاظت محيط زيست دراروميه:

برای احیای دریاچه ارومیه راه دراز و سختی در پیش داریم

برای احیای دریاچه ارومیه راه دراز و سختی در پیش داریم

گروه اجتماعی: انگارهمین دیروز بود که مردم به تدبیر بالاترین مقام اجرایی کشور و امید به آینده ای روشن رای دادند تا احیای دریاچه ارومیه نخستین مصوبه هیات دولت باشد و رئیس جمهوری اسلامی ایران پس از حدود سه سال در سفر به آذربایجان غربی از تثبیت سطح آب این دریاچه و نقش محوری مردم سخن به میان آورد.
سخنان دکتر روحانی در جمع مردم ارومیه از یک سو وفای به عهد دولت و نجات دریاچه بیمار را در افکار عمومی زنده کرد و از سوی دیگر نقش مشارکت های مردمی در احیای نگین شمالغرب کشور را بار دیگر مورد تاکید قرار داد. نباید این واقعیت را از نظر دور داشت که این پیکره آبی زیبا که آب آن در حدود دو دهه قبل با امواج خروشان و سهمگین اش، جاده ها و باغ های پیرامونی را غوطه ور می کرد، نه در یک روز و یک سال بلکه در طول ۲۰ سال به این حال و روز افتاده است. از همین رو تثبیت آب دریاچه ارومیه را باید نتیجه تلاش های دولت تدبیر و امید و مشارکت های مردمی به شمار آورد و این جمله های دکتر حسن روحانی در آذربایجان غربی را یادآور شد که ‘برای آیندگان بنویسید که دریاچه ارومیه به دست مردم آذربایجان احیا شد’ و ‘ صندوق های رای تنها راه اصلاح کشور است’.رئیس جمهوری افزود: اگر شرایط و برنامه‌های مدون دولت در زمینه احیاء دریاچه ارومیه نبود، امروز سطح آب این دریاچه ۱۲۰ سانتی متر دیگر کاهش داشت.وی گفت: امروز به همت مسئولان و مردم، سطح آب دریاچه ارومیه افزایش یافته است و دولت قدم به قدم احیاء آن را دنبال می‌کند.
وی با بیان اینکه ۱۷ دستگاه اجرایی کشور مسئول احیاء دریاچه ارومیه هستند، افزود: دستگاه‌های اجرایی، کشاورزان، مردم استان و دانشگاهیان، تلاش و کمک فراوانی کردند تا امروز به این باور برسیم که دریاچه ارومیه قابلیت احیاء دارد.
مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به اینکه سطح آب دریاچه ارومیه نسبت به سال ۱۳۹۲ شمسی بالاتر آمده و شرایط آن به مرحله تثبیت رسیده است، گفت: افزایش سطح ۴۵ سانتی متری دریاچه ارومیه مهمترین خبر منابع آبی کشور با نقش آفرینی دولت و ملت است.
محمد حاج رسولیها افزود: شرایط فعلی دریاچه ارومیه خیلی بهتر از سال گذشته است و در تابستان سال جاری نیز بدون شک وضعیت سطح آب بالاتر از تابستان سال گذشته خواهد بود. دبیر ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه گفت: وقتی احیای دریاچه ارومیه به عنوان اولین مصوبه دولت مطرح می شود، یعنی دولت اهمیت این مسئله را درک کرده است اما همه افراد مسئول و مردم باید پای کار بیایند و بخشی از این همکاری شکل گرفته است. عیسی کلانتری افزود: ساکنان حوضه آبریز دریاچه ارومیه اگر سالانه دو میلیارد مترمکعب از آب مورد نیاز این پیکره آبی را به آن بدهند، بارقه های امید برای احیای این ذخیره اکولوژیکی شعله ورتر می شود. وزیر نیرو از بهره برداری قریب الوقوع سد سیلوه در آذربایجان غربی نیز خبر داد و گفت: با بهره ‌برداری از سد سیلوه شاهد سرازیر شدن ۹۵ میلیون مترمکعب آب به سمت دریاچه ارومیه خواهیم بود.
حمید چیت چیان افزود: باید از ظرفیت‌های موجود در راستای احیای دریاچه ارومیه بهره گیری کرد و که بخشی از این ظرفیت ها در آذربایجان غربی با مشارکت های مردمی، لایروبی شبکه های آبیاری و آبگیری سد سیلوه قابل تحقق است.وی آذربایجان غربی را یکی از مستعدترین استان های کشور از نظر منابع آبی دانست و نقش مردم را در احیای این دریاچه محوری خواند.
مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان غربی گفت: ۱۶ رودخانه با یک هزار و ۶۷۸ کیلومتر طول در حوضه های آبریز این استان جریان دارند و متوسط آورد این رودخانه ها یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون متر معکب در سال است.
کیومرث دانشجو افزود: در سال گذشته لایروبی ۸۵ کیلومتر از رودخانه های استان نقش کلیدی در انتقال آب به دریاچه ارومیه داشت و یک میلیارد و ۲۶۱ میلیون متر مکعب از محل سدها در سال های ۹۴ و ۹۵ به این دریاچه رها سازی شده است.
اگرچه تدبیر دلتمردان در طرح احیا نقش مهمی را ایفا می کند اما مردم حوضه آبریز دریاچه ارومیه در استان های شمال غربی کشور اصلی ترین محور نجات این دریاچه در حال نقاحت هستند و این نقش را می توانند در انتخاب عقلانیت به منصه ظهور برسانند.
*برای احیای دریاچه ارومیه راه دراز و سختی در پیش داریم
این در حالی است که معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بازدیدهای میدانی نشان می دهد که پهنه دریاچه ارومیه در وضعیت خوب و رضایت بخش قرار دارد ولی برای احیای دریاچه ارومیه راه دراز و سختی در پیش داریم.
معصومه ابتکار افزود: بازدیدهای میدانی بیانگر افزایش سطح آب دریاچه ارومیه است که گفته می شود نسبت به بدترین شرایط بیش از یک متر و نسبت به پارسال ۵۶ سانتیمتر افزایش سطح تراز داشته است.
وی احیای دریاچه ارومیه را نیازمند برنامه ای بلند مدت دانست و بیان کرد: بحران به وجود آمده طی سالهای طولانی ایجاد شده و احیای این زیست بوم نیز نیازمند صرف زمان است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه تنها با اقدامات مکانیکی نمی توان این دریاچه را احیا کرد، گفت: تغییر الگوی کشت، استفاده از آبیاری نوین، اصلاح شیوه مصرف آب و دادن حق آبه دریاچه جزو راهکارهایی است که باید در این زمینه به آنها توجه مداوم شود.
وی در مورد کانونهای گرد و غبار ایجاد شده در اطراف دریاچه ارومیه نیز گفت: کانونهای گرد و غبار در سواحل دریاچه ارومیه شناسایی شده و عملیات نهالکاری و مالچ پاشی در ۴۸۰ هکتار از این اراضی اجرا شده است.
ابتکار اظهار کرد: تثبیت دو هزار هکتار از این بسترهای شنی نیز ضروری است که باید مطالعه آنها در دستور کار قرار گیرد.تراز دریاچه ارومیه در ماههای اخیر با رهاسازی آب سدهای استان آذربایجان غربی، اجرای طرح انتقال آب و برنامه های مصوب ستاد احیا، بارشهای بهاره و استفاده از روشهای آبیاری نوین به ۱۲۷۱٫۱۱ متر از سطح آبهای آزاد رسیده است.کارشناسان بر این عقیده اند که ۱۵ سال برای احیای دریاچه زمان لازم است که سه سال اول اجرای طرح دوره تثبیت آن محسوب می شود.
دولت تدبیر و امید با مصوب کردن ۲۶ طرح احیای دریاچه ارومیه را آغاز کرده است.به گزارش آرازآذربایجانبه نقل از ایرنا ، آذربایجان غربی با حدود سه میلیون نفر جمعیت و ۱۷ شهرستان دارای سه حوضه آبریز دریاچه ارومیه، زاب و ارس است؛ حدود ۸۰ درصد از آب مورد نیاز دریاچه ارومیه از طریق این استان تامین می_شود.

نوشته شده توسط admin در چهارشنبه, ۱۲ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۵:۱۶ ق.ظ

دیدگاه


9 − سه =