اولین شهر شیمیایی شده جهان امکانات درمانی ندارد از دستور رهبری تا اقدام مسئولان

گروه گزارش: هرچند در اثر فاجعه بمباران شیمیایی سردشت در تیرماه سال ۶۶ توسط حزب بعث عراق ۱۰۹ نفر از مردم مظلوم و بی دفاع این شهر جان خود را از دست دادند اما امروز تمام مردم این منطقه از این حادثه آسیب دیده و رنج می برند این در حالی است که شهر فاقد کوچکترین امکانات درمانی شیمیایی است.
سردشت اولین شهری است که بعد از جنگ جهانی اول و تصویب کنوانسیون های منع سلاح های شیمیایی بعد از ظهر روز هفتم تیر ماه سال ۱۳۶۶ در حالی که جنگ ایران و عراق در اوج خود بود، توسط حزب بعث عراق، بمباران شیمیایی شد.
مردم در سردشت اطلاعی از عوارض و چگونگی مقابله با حملات شیمیایی نداشتند، در این فاجعه بنا به اعلام رسانه ها پنج هزار نفر مصدوم شدند ولی آمار غیررسمی با توجه به جمعیت ۱۳ هزار نفری سردشت، حاکی از ۱۰ هزار مصدوم بود.
در این حادثه که حتی به اذعان رسانه های آمریکایی از هر جهت و به هر مفهوم یک جنایت جنگی بود ۱۰۹ نفر از مردم بی دفاع بلافاصله جان باختند و امروز بعد از گذشت ۲۷ سال هنوز مردم این دیار زن و مرد، کودک و جوان از اثر گازهای شیمیایی استفاده شده در آن رنج می برند.
حالا ۲۷ سال از این فاجعه انسانی می گذرد اما مشکلات این شهرستان مرزی که سالها با نثار شهدای فراوان از انقلاب اسلامی و آرمانهای والای نظام دفاع می کنند همچنان به قوت خود باقی است و تنها در آستانه سالروز این فاجعه وعده های مکرر و بی نتیجه مسئولان به یادگار مانده است.
* ۲۷سال مشکل مردم سردشت به قوت خود باقی است!
یکی از اعضای هیئت رئیسه انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت وقتی خبرنگار مهر جویای مسائل و مشکلات پیش روی مردم شد جمله قابل تاملی به کار برد “وقتی ۲۷ سال کوچکترین مشکل مردم منطقه حل نشده دیگری امیدی به حل سایر مسائل این منطقه نیست”.
به راستی ۲۷ سال عمر کمی برای مردم بیمار و رنجور این دیار نیست ۲۷ سال سرفه و تاول،۲۷ سال زخم و درد،۲۷ سال کمبود امکانات درمانی، ۲۷ سال آوارگی از سردشت تا تهران برای درمان و مداوا و ۲۷ سال بی توجهی درد کمی نیست برای مردمی که همه دارایی خود را برای دفاع از کیان اسلام و نظام داده اند. کمبود مراکز درمانی مجهز هنوز هم بزرگترین مشکل مصدومان شیمیایی سردشت است این مشکل در کنار عدم پذیرش پرونده بسیاری از کسانی که بر اثر بمباران شیمیایی مصدوم شده‌اند با گذشت ۲۷ سال از حادثه بمباران شیمیایی این شهر خودنمایی می ‌کند.
مقام معظم رهبری در سال ۷۸ دستور احداث مجهزترین کلینیک خاورمیانه مختص مصدومان شیمیایی را در سردشت صادر کرد هرچند این کلینیک احداث شد اما سالها بدون کوچکترین امکانات و بدون پزشک متخصص همچنان نیمه تعطیل است و مصدومان و جانبازان شیمیایی مجبور هستند برای مداوا راهی ارومیه یا تهران شوند.
طی مسافت از سردشت به ارومیه و تهران برای مداوا از سوی جانبازان در کنار رنج و مشقت هزینه های سرسام آوری را برای مردم این شهرستان مرزی به همراه دارد هزینه هایی که دولت تاکنون توجه چندانی به آنها نکرده است.
* فراهم کردن نیازهای جانبازان شیمیایی اولویت اصلی مسئولان
سرپرست فرمانداری سردشت در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر دلیل نیمه تعطیل بودن تنها کلینیک تخصصی جانبازان شیمیایی سردشت با وجود نیازهای فراوان و عدم حضور پزشکان متخصص متناسب با نیازهای جانبازان شیمیایی، گفت: بنیاد شهید و امور ایثارگران آذربایجان غربی اقدام به تعمیر این کلینیک طی روزهای اخیر کرده است.
حسین یوسفی فر با اعلام اینکه این نهاد اعتبارات قابل توجهی نیز برای تجهیز این کلینک هزینه می کند، اظهار داشت:‌ برنامه ریزی برای حضور پزشکان، ۳ تخصص شامل پوست و قلب انجام شده که امیدواریم با فعال شدن این تخصصها بخشی از مشکلات جانبازان و مصدومان شیمیایی سردشت به لحاظ درمانی رفع شود.
وی با اشاره به جایگاه ویژه جانبازان در جامعه و لزوم ارائه خدمات اجتماعی به آنها در حد شان و منزلتشان، اظهار داشت: این کلینیک در حد و شان این قشر از مردم سردشت تکمیل و تجهیز و در اختیار مصدومان و جانبازان فاجعه شیمیایی سردشت قرار می گیرد.
اظهارات فرماندار سردشت در حالی سه روز قبل از سالروز این فاجعه انسانی صورت می گیرد که وعده های قشنگ تر و فراوان تری را طی سالهای قبل مسئولان و فرمانداران قبلی این شهرستان داده اند وعده هایی که عملی نشده است.
*کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت همچنان تعطیل است!
سخنگوی انجمن دفاع از مصدومان شیمایی سردشت با بیان اینکه اولین کلینیک مصدومان شیمیایی در سردشت سالهاست که نیمه تعطیل به حال خود رها شده است گفت: هم اکنون طبقه بالایی کلینیک به بخش اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران اختصاص داده شده و بخش پایینی نیز به صورت تزئینی سالهاست راکد و نیمه تعطیل به حال خود رها شده است.
رحیم واحدی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر با بیان اینکه کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت طرح اهدایی مقام معظم رهبری بود که در سال ۷۸ احداث شد، افزود: بر اساس این طرح قرار بود این کلینیک به عنوان بزرگترین و مجهزترین کلینیک مصدومان شیمیایی در خاورمیانه مطرح شود اما امروز بعد از ۱۵ سال فاقد امکانات مورد نیاز بود و تعطیل است.
وی با اعلام اینکه کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت فاقد کوچکترین امکانات درمانی و… است، اظهار داشت: در روزهایی که کلینیک باز است تنها جانبازانی که از سوی بنیاد شهید و امورایثارگران تحت پوشش قرار گرفته ویزیت می شوند آن هم به صورت سرپایی ولی اگر مصدومی بدحال باشد باید به سایر مراکز درمانی، ارومیه و یا تهران اعزام شود.
واحدی با ابراز گلایه از وضعیت مردم این شهرستان مرزی عنوان کرد: در خصوص مسایل و مشکلات مصدومان، جانبازان شیمیایی این شهرستان سالهاست صبحت شده و به اندازه کافی مصاحبه های متعدد با رسانه ها صورت گرفته امروز وقت آن رسیده که به وعده ها عمل شود.
وی با اشاره به شهادت یکی از جانبازان شیمیایی این شهرستان به نام انور خلیل پور طی ۱۰ روز گذشته در تهران گفت: اگر امکانات درمانی در سردشت موجود بود نیازی نبود این جانباز در تهران و در غربت به دور از شهر و دیار و خانواده به شهادت برسد.
واحدی در ادامه به برخورد نامناسب یکی از مراکز درمانی تهران با مصدومان و جانبازان شیمیایی سردشت که برای مداوا اعزام شده اند گفت: در صورت نیاز حاضر به ارائه نام جانباز و پزشک و بیمارستانی که با این جانباز برخورد نامناسب کرده است هستم.
*سردشت به پزشک متخصص ریه، پوست و قلب نیاز دارد
عضو هیئت مدیره مرکزی انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت با انتقاد از کمبود پزشکان متخصص در این شهرستان مرزی گفت: هم اکنون تنها کلینیک مصدومان شیمیایی سردشت تنها پزشک عمومی داشته و پزشکان متخصص از حضور در این مرکز خودداری می کنند.
واحدی با بیان اینکه به دلیل ماندگاری گازهای شیمیایی استفاده شده در این فاجعه انسانی اظهارداشت: در این بمباران از گاز خردل به همراه آرسنیک و سیانور استفاده شده که بر اساس تحقیقات اثرات شیمیایی این گازها تا ۵۰ الی ۱۰۰ سال ماندگاری دارد و امروز به نوعی تمام مردم سردشت از آثار این فاجعه رنج می برند.
وی تامین پزشک متخصص، امکانات بستری و درمانی را از ضرورت های تنها کلینیک مصدومان شیمیایی اهدایی مقام معظم رهبری اعلام کرد و افزود: در حال حاضر این کلینیک به بخش اورژانس، آزمایشگاه، داروخانه و… باید ویژه مصدومان و جانبازان شیمیایی مجهز باشد.
واحدی با بیان اینکه بزرگترین فاجعه انسانی در سردشت رخ داده است، گفت: متاسفانه مسئولان هیچ بهره برداری از این فاجعه برای احقاق حق مردم ایران و سردشت در مجامع جهانی نبرده اند و توجهی به مشکلات این منطقه ندارند.
سخنگوی انجمن دفاع از مصدومان شیمیایی سردشت ادامه داد: متاسفانه سردشت از یک بی توجهی تاریخی رنج می‌برد زیرا ما شاهد هستیم بیش از هفت هزار نفر از مردم سردشت مصدوم شیمیایی شده‌اند اما نام تنها هزار و۴۰۰ نفر از آسیب دیدگان فاجعه سردشت در قالب جانبازان شیمیایی محسوب شده اند.
واحدی یاد آور شد: با توجه به ماندگاری بالای خردل فرزندان مصدومان شیمیایی نیز دچار عوارض این گاز شده اند که نمود بارز این عوارض را می توان در نازایی زنان، افزایش سکته های قبلی و مغزی و… به راحتی مشاهده کرد که نمی توان به راحتی از کنار آنها گذشت.
وی با بیان اینکه مصدومان این فاجعه با کوچکترین گرد و غبار و آلاینده ها دچار مشکلات اساسی می شوند بر رفع آلاینده های هوایی و محیطی شهر، آسفالت معابر و کوچه ها، تامین پزشک عمومی و تخصصی ریه وقلب و…برای کاستن از آلام این مصدومان تاکید کرد.
* علت عدم حضور پزشکان متخصص در سردشت شفاف سازی شود
همه مسائل و مشکلات درمانی و کلینیک سردشت به کمبودها ختم نمی شود در سالهای گذشته برخی منابع دولتی به صورت غیررسمی عنوان می کردند که پزشکان متخصص به دلیل محروم و مرزی بودن سردشت حاضر به حضور در این شهرستان نیستند.
این اظهارات در حالی مطرح می شود که منابعی نیز ادعا دارند هستند پزشکان متخصص که حاضرند در این شهرستان حاضر شوند اما متاسفانه به دلیل عدم پرداخت حق و حقوق مجبور به ترک کلینیک شده اند.با توجه به شرایط حاد مردم این شهرستان وقت آن نرسیده مسئولان در خصوص دلایل عدم حضور پزشکان متخصص در این کلینیک و نیز نبود امکانات درمانی و بستری آن شفاف سازی کنند؟

نوشته شده توسط admin در شنبه, ۰۷ تیر ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۰۵ ق.ظ

دیدگاه


8 − = یک