مدير صنايع کشاورزي سازمان جهاد کشاورزي استان:

آذربایجان غربی قطب محرک صنایع تبدیلی کشور محسوب می‌شود

آذربایجان غربی قطب محرک صنایع تبدیلی کشور  محسوب می‌شود

گروه اقتصادی:آذربایجان غربی با تولید سالانه ۱۱۵ هزار و ۷۰۰ تن کنسانتره از انواع میوه‌جات یکی از استان‌های پیشتاز در این زمینه بوده که علاوه بر مصرف داخلی به کشورهای همسایه نیز صادر می‌گردد.
به گزارش آرازآذربایجان ، صنایع وابسته به کشاورزی نقش مهمی در توسعه فعالیت‌های زراعی، باغی، دامداری و توسعه اقتصاد کشاورزی در منطقه ایفا می‌کنند و آثار مستقیم و غیرمستقیم در بخش کشاورزی برای منطقه در پی دارند.
صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی که به فرآوری مواد نباتی، زراعی، باغی، شیلاتی، دام و طیور و … می‌پردازد از جمله صنایعی است که نقش و تاثیر بسیاری در ابعاد مختلف بر بخش کشاورزی داشته و دارد.
نقش صنایع تبدیلی و تکمیلی در توسعه بخش کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده بسیار حائز اهمیت است و توسعه صنایع تبدیلی در کاهش ضایعات، افزایش اشتغال‌زایی، توسعه صادرات، کاهش ریسک در بخش اقتصادی و … بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
*آذربایجان غربی قطب محرک صنایع تبدیلی کشور
مرتضی نیکبخت در گفت‌وگو با آرازآذربایجان اظهار داشت: صنایع تبدیلی با ایجاد ارزش افزوده، کاهش ضایعات، توسعه صادرات، کاهش ریسک‌های اقتصادی و نیز تکمیل زنجیره بازاریابی و نهایتاً به عنوان یک اقتصاد کشاورزی‌محور از اهمیت بسزایی برخوردار است.مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ادامه داد: آذربایجان غربی به دلیل دارا بودن توانمندی بیشتر در بخش کشاورزی قطب محرک صنایع تبدیلی کشور محسوب می‌شود.وی ابراز داشت: آذربایجان غربی به جهت استعدادهای بالقوه خدادادی یکی از قطب‌های مهم کشاورزی کشور بوده و محصولات باغی متنوعی در استان تولید می‌شود که پس از رفع نیاز داخلی مقادیر قابل توجهی از آن در کارخانجات تبدیلی و تکمیلی به انواع محصولات مختلف تبدیل می‌شود.
*تولید سالانه ۱۱۵ هزار و ۷۰۰ تن کنسانتره در آذربایجان غربی
نیکبخت یادآور شد: آذربایجان غربی با تولید سالانه ۱۱۵ هزار و ۷۰۰ تن کنسانتره از انواع میوه‌جات یکی از استان‌های پیشتاز در این زمینه بوده که علاوه بر مصرف داخلی به کشورهای همسایه نیز صادر می‌گردد.مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ادامه داد: محصولات متنوع دیگری نیز در کارخانجات صنایع کشاورزی از جمله انواع شربت، پوره میوه، کمپوت، مرباجات، شوریجات، ترشیجات، سرکه، آبغوره، فرآوری زیتون، شیره انگور و سایر محصولات تولید می‌شود.وی با بیان اینکه سورتینگ اصطلاحی به معنای درجه‌بندی و دسته‌بندی محصولات است، ابراز داشت: در واقع، سورتینگ محصولات کشاورزی به درجه‌بندی انواع میوه‌ها و سایر محصولات کشاورزی براساس اندازه، رنگ، شکل ظاهری و سایر عوامل و جداسازی ناخالصی میوه‌ها و محصولات خراب و فاسد شده اطلاق می‌شود.
نیکبخت تصریح کرد: متاسفانه هنوز در کشور ما از نظر بسیاری از مردم عادی، سورت و بسته‌بندی انواع میوه، سبزی، خشکبار و… به عنوان یک بحث فانتزی، تجملی و لوکس است که سبب افزایش بهای عرضه محصول می‌شود و به ویژه قشر سنتی جامعه همچنان به مصرف محصولات عرضه شده به صورت فله‌ای و درجه‌بندی نشده ادامه می‌دهند.وی ادامه داد: درجه‌بندی و بسته‌بندی محصولات کشاورزی، در نگهداری، محافظت و استانداردسازی محصول نقش داشته و عرضه محصولات در حد و اندازه‌های یکسان، یافتن بازارهای جدید خارجی و افزایش صادرات و ورود ارز به کشور است.نیکبخت خاطرنشان کرد: آذربایجان غربی به دلیل برخورداری از شرایط جغرافیایی و تنوع آب و هوایی و بارش‌های مناسب به ویترینی از انواع گیاهان دارویی و منبع طب سنتی تبدیل شده است.مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی افزود: در این استان بیش از ۴۴۶ گونه گیاه دارویی رویش می‌کند و بیش از ۹۰ درصد این گیاهان به صورت خودرو هستند.
*ضرورت راه‌‌اندازی واحدهای بزرگ اسانس‌گیری در آذربایجان غربی
وی شاخص‌ترین عرقیات گیاهی را در استان بید مشک و بادرنجبو عنوان کرد و متذکر شد: گیاهان دارویی دیگری از جمله نعناع، گل سرخ، مریم گلی و … نیز هستند که لزوم راه‌اندازی واحدهای بزرگ اسانس‌گیری در استان را ضروری می‌سازد. نیکبخت با بیان اینکه یکی از صادرات کشور ایران به دیگر نقاط دنیا، عسل بوده، ادامه داد: این میزان به گزارش سایت‌های خبری برای هر سال چیزی در حدود ۱۲ میلیون دلار بوده است.مدیر صنایع کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی تصریح کرد: آذربایجان غربی به‌ویژه خوی یکی از قطب‌های مهم تولید عسل در کشور محسوب و استان دارای ۸ میلیون و ۸۲۰ هزار کندوی عسل مدرن و سنتی است.وی ادامه داد: همچنین این استان با تولید ۱۸ هزار و ۵۰۰ تن عسل برای چندمین سال متوالی رتبه نخست کشوری را در تولید عسل به خود اختصاص داده است.نیکبخت یادآور شد: به منظور عرضه بهداشتی عسل، ایجاد واحدهای صنعتی برای جمع‌آوری، فرآوری و بسته‌بندی عسل تولیدی در شرایط بهداشتی برای عرضه به بازارهای داخلی و خارجی ضروری است، همچنین بسته‌بندی عسل راهکاری مناسب جهت افزایش سرانه مصرف این ماده است.
*صادرات کنسانتره تولیدی کارخانه‌های استان به کشورهای عراق، گرجستان و جمهوری آذربایجان
وی بیان کرد: با توجه به کیفیت بالای کنسانتره‌های تولیدی کارخانه‌های استان، تولید انواع کنسانتره مازاد بر نیاز مصرف داخلی به کشورهای همسایه از جمله عراق، گرجستان و جمهوری آذربایجان نیز صادر می‌شود.نیکبخت اعلام کرد: سیب‌زمینی یکی از سبزیجات مهم بوده که علاوه بر مصارف تازه‌خوری به عنوان یک ماده خام نیز در صنایع تبدیلی به کار برده می‌شود و به منظور دستیابی به محصولی با کیفیت بالا جهت مصارف تازه‌خوری و فرآوری این عوامل را تحت نفوذ خویش درآورد و با توجه به اینکه در این صنعت، فرآورده‌هایی با کیفیت بالا و بر اساس هزینه‌های واقعی تولید می‌شود بایستی به عوامل همچون اندازه، رنگ، میزان چربی و ماده خشک موجود در غده‌های سیب زمینی توجه خاصی مبذول داشت.این مسئول به اهم فعالیت‌های در دست اقدام در صنایع تبدیلی اشاره کرد و ادامه داد: طرح اصلاح و نوسازی واحدهای تولیدی صنایع تبدیلی و تکمیلی از جمله فعالیت‌های در دست اجرا محسوب می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: در راستای سیاست‌های وزارت متبوعه در جهت اولویت به ایجاد واحدهای سورت بسته‌بندی و درجه‌بندی در کنار واحدهای سردخانه جهت جلوگیری از ضایعات محصولات و تکمیل زنجیره فرآوری محصولات باغی این سازمان هرگونه همکاری و مساعدت لازم را به عمل می‌آورد.
نیکبخت بازسازی و نوسازی سردخانه‌ها، تکمیل واحدهای نیمه‌تمام دارای پیشرفت فیزیکی بالای ۵۰ درصد و فرهنگ‌سازی لازم در خصوص آموزش واحدهای تولیدی صنایع کشاورزی جهت جلوگیری از کاهش ضایعات کشاورزی پس از تولید را از دیگر فعالیت‌های در دست اقدام بیان کرد.وی به وضعیت صنایع کشاورزی در استان اشاره و اعلام کرد: در حال حاضر ۸۹ واحد سردخانه بالای صفر با ظرفیت ۹۵۹ هزار و ۶۷۴ تن و اشتغال‌زایی ۵۰۴ نفر، ۶۲ واحد تولید فرآورده‌های لبنی با ظرفیت ۱۶۳ هزار و ۳۹۸ تن و با اشتغال‌زایی ۶۱۶ نفر، ۱۷ واحد در حوزه فرآوری میوه‌جات با ظرفیت ۴۰۲ هزار و ۵۲۵ تن و ۳۸۲ نفر و هفت واحد در حوزه تولید خوراک آماده دام و طیور با ظرفیت ۸۱ هزار و ۶۰۰ تن و اشتغال‌زایی ۱۱۴ نفر در آذربایجان غربی فعالیت دارد.نیکبخت با بیان اینکه یک واحد تولیدی در استان خدمات سردخانه‌‎ای ارائه می‌دهد، ادامه داد: چهار واحد در حوزه تهیه کود آلی از فضولات دامی، مرغی و بیولوژیک، سه واحد بسته‌بندی عسل، پنج واحد بسته‌بندی بذر، یک واحد تولید و بسته‌بندی آجیل، دو واحد در حوزه پاک کردن و بسته‌بندی حبوبات، سه واحد در حوزه انجماد و بسته‌بندی انواع گوشت، یک واحد در حوزه تولید آب هویج، سه واحد تولید سرکه خوراکی، یک واحد بسته‌بندی پای مرغ، یک واحد تولید روغن نباتی خام از مواد نباتی، سه واحد تولید رب گوجه‌فرنگی، یک واحد تولید قارچ خوراکی، سه واحد تولید عرقیات گیاهی و دارویی، ۶ واحد خشک کردن ذرت تر، یک واحد تولید یونجه خشک و یک واحد تولید خمیر مرغ از دیگر صنایع کشاورزی موجود در استان به شمار می‌رود.
صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی که به فرآوری مواد نباتی، زراعی، باغی، شیلاتی، دام و طیور و … می‌پردازد از جمله صنایعی است که نقش و تاثیر بسیاری در ابعاد مختلف بر بخش کشاورزی داشته و دارد و به نوعی توسعه صنایع تبدیلی در کاهش ضایعات، افزایش اشتغال، توسعه صادرات، کاهش ریسک در بخش اقتصادی، تکمیل زنجیره بازاریابی و … بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

نوشته شده توسط admin در شنبه, ۱۰ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱:۱۶ ب.ظ

دیدگاه


یک − 1 =