چه کسی پاسخگوی ایجاد انواع بیماری ها توسط نانیست که قوت لایموت فقراست
گروه اجتماعی: با وجود اینکه متخصصین تغذیه در سراسر جهان، جوامع را به استفاده از نان کامل تشویق میکنند، نان مصرفی ایرانیها، نان سفید و فاقد ارزشهای تغذیهای است؛ مصرف “نان کامل حاوی سبوس” و فاقد افزودنیها مانع ابتلا به بسیاری از بیماریها است. “سبوس” به پوسته سخت بیرونی غلات گفته میشود که حاوی فیبر، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها است؛ اندوسپرم لایه میانی دانه است و معمولاً از کربوهیدرات تشکیل شده و جوانه، لایه داخلی است و حاوی ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و ترکیبات دیگر است.
در دانههای تصفیهشده، جوانه و سبوس را از بین میبرند و تنها اندوسپرم باقی میماند!
در حالی که تمام متخصصین تغذیه جهان، جوامع را به استفاده از نانهای کامل (غلات کامل) تشویق میکنند، امروزه تمام آردهای مصرفی در نانواییهای کشورمان “آرد تصفیهشده” است و درصد سبوس در این آردها بسیار پایین است؛ در واقع در حال حاضر، نانی که بخش اصلی سفرههای ایرانی را تشکیل میدهد، نان سفید و فاقد ارزش تغذیهای است و غلات کامل جایی در سفره ایرانیها ندارد!
“نان کامل” مانع ابتلا به بیماریهای قلبی
یکی از بزرگترین فواید غلات کامل، کاهش دادن خطر ابتلا به “بیماری قلبی” است؛ بررسی مطالعات صورتگرفته در آمریکا مشخص کرد که دریافت تنها ۲۸ گرم از غلات کامل در روز میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را تا ۲۲ درصد کاهش دهد.
محققان به این نتیجه رسیدند که رژیمهای غذایی برای سلامت قلب باید بیشتر غلات کامل و کمتر دانههای تصفیهشده را شامل شود؛ امروزه بیماریهای قلبی از عمدهترین علل مرگومیر در ایران هستند!
کاهش خطر سکته مغزی با مصرف نان کامل
بر اساس آخرین آمار، روزانه ۴۰۰ نفر در کشورمان دچار “سکته مغزی” میشوند.
برخی ترکیبات موجود در غلات کامل مانند فیبر، ویتامینK( و آنتیاکسیدانها میتوانند خطر سکته مغزی را بهمیزان چشمگیری کاهش دهند؛ مطالعات اخیر ثابت کرده در افرادی که از غلات کامل بیشتر استفاده میکنند، خطر سکته مغزی تا ۱۴ درصد کاهش یافته است.
نان کامل مانع ابتلا به چاقی
مصرف غذاهایی با فیبر بالا، سبب پر شدن حجم معده و جلوگیری از پرخوری میشود؛ بررسی مطالعاتی بین ۱۲۰ هزار نفر مشخص کرد که مصرف روزانه ۳ وعده غلات کامل یا غلات غنیشده با سبوس، با چربی شکمی کمتر و کاهش وزن ارتباط مستقیم داشته است.
اثر سبوس بر دیابت نوع۲
امروزه حدود ۱۱ درصد از اعتبارات و بودجههای بهداشتی جوامع، صرف درمان دیابت میشود و حدود ۵۰ درصد از مردم جهان نیز از ابتلای خود به دیابت بیخبرند.
یکی از علل بروز دیابت نوع۲، افزایش قند خون بهعلت کاهش حساسیت سلولها نسبت به انسولین است.
منیزیم ماده معدنی موجود در غلات کامل است که به بدن در متابولیسم کربوهیدراتها کمک کرده و باعث افزایش حساسیت سلولها به انسولین میشود؛ مصرف غلات کامل به کاهش سطح قند خون ناشتا و بهبود مقاومت به انسولین کمک میکند.
از سوی دیگر چاقی که یکی از عوامل خطر در بروز دیابت نوع۲ محسوب میشود، با مصرف سبوس کاهش یافته و از این طریق نیز غلات کامل بر کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع۲ اثر میگذارند.
با توجه به اثرات مفید سبوس بر سلامتی انسان، ضرورت اتحاد وزارت صنعت معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت کشور برای بهبود کیفیت آردهای توزیعی از لحاظ میزان سبوس و کیفیت گندم آن، احساس میشود اما متأسفانه هیچیک از این نهادها گام مؤثری برای کاهش درصد سبوسگیری و افزایش کیفیت نان مصرفی مردم برنداشتهاند.
“نان سفید” توزیعی در سطح کشور چطور باعث انواع بیماریها در ایران شده است؟!
“نان کامل سالم” نانی است که از آرد سبوسدار فاقد هرگونه افزودنی (از جمله اسید فئولیک) تهیه شده باشد اما در حال حاضر “سبوس” که بخش اصلی و مغذی گندم و آرد کامل است بهجای اینکه به مصرف انسانی برسد، خوراک گاو و گوسفندان میشود! غلات و بهخصوص نان یکی از عمدهترین بخشهای رژیم غذایی روزانه هر فرد را تشکیل میدهند. هر فرد سالم بهطور متوسط ۵۰ درصد از انرژی روزانه خود را از غلات تأمین میکند.
در سالهای اخیر نیز بهدلیل بالا رفتن قیمت میوه و سبزی، مردم بیشتر به مصرف مواد کربوهیدراتی مانند نان برای رفع نیاز به انرژی خود روی آوردهاند؛ استفاده بیش از اندازه مورد نیاز از غلات بهویژه غلات بدون سبوس باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر دیابت، کبد چرب، چاقی و فشار خون میشود.
سبوس، پوسته گندم است که بخش عمده آن را فیبر تشکیل میدهد اما مقداری پروتئین، املاح و ویتامین نیز در آن وجود دارد؛ فیبر بخش غیرقابل هضم سبوس است و از راه مدفوع دفع میشود و همراه خود، مواد زائد را نیز دفع کرده و یا با جذب آب باعث افزایش حجم مدفوع شده و به پیشگیری از یبوست کمک میکند همچنین عملکرد دستگاه گوارش را بهبود میبخشد و باعث کاهش خطر بروز بیماریهایی نظیر مشکلات معدی، سندرم روده تحریکپذیر، کرون (التهاب روده) و کولیت اولسراتیو و… میشود.
“نان کامل سالم” نانی است که از آرد سبوسدار فاقد هرگونه افزودنی (از جمله اسید فئولیک) تهیه شده باشد؛ امروزه تمام متخصصین تغذیه در جهان، مردم را به استفاده از نان کامل تشویق میکنند اما در سالهای اخیر بهدلایل مختلفی در کشورمان، سبوسگیری از آرد نانواییها افزایش یافته یعنی میزان سبوس موجود در آرد نانها کاهش یافته و کارخانجات بهبهانه اینکه نان سفید با ذائقه و سلیقه مردم سازگارتر است(!) به فروش آرد سفید و افزایش سبوسگیری از آرد نانواییها روی آوردهاند.
سبوسهای گرفتهشده از گندم و آرد صرف چه میشود؟!
کارخانههای تولید آرد در سطح کشورمان بهبهانه اینکه مردم نان سفید را بیشتر از نان سبوسدار میپسندند، سبوس را از گندم و آرد جدا میکنند اما این سبوس دور ریخته نمیشود بلکه کارخانجات سبوسهای گرفتهشده را به واحدهای تولیدی دام و طیور میفروشند! یعنی در حال حاضر “سبوس” که بخش اصلی و مغذی گندم و آرد کامل است بهجای اینکه به مصرف انسانی برسد، خوراک گاو و گوسفندان میشود!
چرا نانواییها “آرد سفید” میخرند؟
خواص تکنولوژیکی (کاربردی) آرد سفید باعث شده تا نانواها تمایل بیشتری به خرید آرد بدون سبوس داشته باشند؛ آرد سفید پخت راحتتر، خمیر شدن آسانتر و عموماً ماندگاری بیشتری دارد و بهطور کلی، ورز دادن خمیر حاصل از آرد سبوسدار مهارت بیشتری میطلبد بنابراین بسیاری از نانوایان برای صرفهجویی در وقت و پخت راحتتر نان، تمایل به خریدن آرد سفید از کارخانجات دارند!
مردم چه نانی را بیشتر دوست دارند؟
بسیاری از کارخانجات و نانواییها بهبهانه اینکه مردم نان سفید را بیشتر از نان سبوسدار دوست دارند، آرد سفید را برای پخت نان انتخاب میکنند اما این بهانه و توجیه در حالیست که در حال حاضر بسیاری از مردم کشورمان در مراجعات روزانه خود به نانواییها از شاطر میخواهند که بهروی نان سفارشی آنها، مقداری سبوس هم بپاشد! نانهای پختهشده از آرد سفید، فیبر کمتر، بافت بهتر و رنگ روشنتری دارند و ممکن است طعم دلپذیرتری نسبت به نانهای حاوی سبوس داشته باشند اما باید به این نکته توجه کرد که با شیوع چاقی و بیماریهایی نظیر دیابت، فشار خون، کبد چرب و بسیاری دیگر از بیماریهای مزمن در جامعه بهدلیل سبک زندگی ماشینی، مردم اگر از خواص مفید نان سبوسدار در درمان این بیماریها مطلع شوند قطعاً حساسیت بیشتری در انتخاب نانها بهخرج میدهند و سراغ نانهای سبوسدار میروند که برای سلامتیشان بسیار مفیدتر است.
جالب اینکه در حال حاضر در بسیاری از مراکز درمانی طب سنتی کشورمان، اساتید طب سنتی، بیماران را از مصرف نان توزیعی در نانواییهای سطح شهر (نانهای سبوسگیریشده حاوی اسید فولیک) پرهیز جدی میدهند و این دسته از بیماران که ملزم به مصرف نانهای سبوسدار سالم شدهاند، پس از یک بازه زمانی حدود یکماهه با مصرف نان کامل سالم، بخش عمدهای از بیماریهای مختلف آنها از جمله بیماریهای گوارشی، کبدی و… بهبود مییابد!
رسانه و نهادهای آموزشی چهنقشی دارند؟
همانطور که گفته شد، بسیاری از انتخابها یا باورهای غلط مردم در زمینه تغذیه، ناشی از آگاهی کم آنها از مواد غذایی مورداستفادهشان است؛ یکی از وظایف رسانهها و نهادهای آموزشی، بالا بردن سواد و ارتقای فرهنگ سلامتی مردم است؛ نتیجه حضور کمرنگ متخصصین تغذیه و بهداشت در صدا و سیما، مدارس و دانشگاهها و ادارهها و عدم آشنایی مردم کشورمان با مبانی “طب سنتی” باعث افزایش تمایل مردم به خریدن نان سفید شده بدون آنکه از اثرات زیانبار نان سفید فاقد سبوس و حاوی افزودنیهای مضر بر سلامتی خود خبر داشته باشند!
ساخت برنامهها و تیزرهای حاوی پیامهای سلامتی و استفاده از کارشناسان تغذیه برای برگزاری کلاسهای آموزشی در مدارس، دانشگاهها و… میتواند در افزایش آگاهی و انتخاب درست نان توسط مردم نقش داشته باشد اما متأسفانه با وجود بیکار بودن بسیاری از فارغالتحصیلان علم تغذیه، از این نیروها هیچ استفادهای در مدارس، ادارهها و ساخت تیزرها و تبلیغات در صدا و سیما نمیشود.
نان سبوسدار یا نان سبوسمال؟
به گزارش آرازآذربایجان به نقل از تسنیم ، بسیاری از نانواییها بهدرخواست مشتری به خمیر نان، سبوس اضافه میکنند و آن را تحت عنوان نان سبوسدار و با قیمت بالاتری میفروشند؛ اما باید بدانیم اضافه کردن سبوس بهصورت جداگانه به خمیر نان باعث میشود طی فرآیند پخت نان که حرارت بالاست، سبوس اضافهشده، بسوزد!
سوختن این سبوس باعث تولید مادهای بهنام “آکریلامید” میشود که سرطانزاست (آکریلامید از جمله علتهای سرطانزا بودن موادی مانند چیپس و سیبزمینیهای سرخکرده است)؛ اگر سبوس گندم تصفیهشده و همراه با گندم، خرد و آسیاب و با آرد مخلوط شود طی فرآیند پخت تولید آکریلامید نمیکند و اتفاقاً مزایای بسیاری نیز برای سلامتی و درمان بیماریها خواهد داشت؛ بنابراین بهترین نان سبوسدار نانی است که در آن سبوس گندم با آرد آسیاب و مخلوط شده باشد نه اینکه جداگانه روی خمیر نان پاشیده شود.
Arazazarbaijan.ejtemai@gmail.com
نوشته شده توسط admin در دوشنبه, ۰۶ آبان ۱۳۹۸ ساعت ۱۱:۵۶ ق.ظ