گروه تحليل: مسئله درگيري نظامي بين ايران و آمريکا و رفتن کشورها به سمت جنگ را بيشتر »جنگ در چارچوب رسانه« ميبينم.
در عالم واقع، احتمال اين که ترامپ به سمت جنگ حرکت کند بسيار کم است و بيشتر اسرائيليها و شخص نتانياهو به سمت جنگ و درگيري تمايل دارد و بقاي حاکميت خود را نيز در افزايش تنشهاي منطقهاي و درگيري مستقيم خود با ايران يا درگيري ايران و آمريکا ميبيند.
تعويق مذاکرات ايران و آمريکا که با تمرکز بر مسائل هستهاي ايران به واسطه گري عمان در جريان بود با واکنشهايي همراه شده است. اگرچه گمانه زنيها در اين خصوص متعدد است، اما برخي کارشناسان معتقدند آن چه مارکو روبيو، وزير امور خارجه آمريکا، درباره غني سازي ايران گفته ميتواند نشانهاي از شکافها درون جريانهاي سياسي آمريکا در خصوص مسائل با ايران باشد.
مارکو روبيو گفته است ايران بايد غنيسازي اورانيوم، ساخت موشکهاي دوربرد و حمايت از شبه نظاميان منطقهاي را متوقف کند. همچنين او مدعي شده ايران بايد بازرسيهاي هستهاي، حتي بازرسيهاي آمريکاييها، را بپذيرد.
عباس عراقچي، وزير خارجه ايران نيز اعلام کرده که ايران حق دارد از چرخه کامل سوخت هستهاي برخوردار باشد. حسن بهشتي پور، کارشناس ارشد سياست خارجي و تحليلگر مسائل بين الملل، به تحليل اين وضعيت پرداخته است:
بين ايران و آمريکا »تعويق موقت« رخ داده نه تعليق
حسن بهشتي پور گفت: «به طور کلي، معتقدم آن چه اکنون بين ايران و ايالات متحده رخ داده، يک»تعويق موقت« است نه»تعليق«.
درواقع اين موضوع بيش از آن که به ايران برگردد، به فضاي سياسي داخل ايالات متحده بر ميگردد که هيئت مذاکره کننده و تيم سياست خارجي ترامپ را مورد بازبيني قرار دادهاند. ظاهرا آنها نياز به فرصت بيشتري دارند تا درباره پيشنهادهايي که ايران در دور قبلي مذاکرات ارائه داده، فکر کنند. وقتي طرفين وارد جزئيات ميشوند، قطعا کار دشوارتر ميشود و رسيدن به نتايج يا حتي فقط ديدگاههاي مشترک زمان بر خواهد بود. اما من معتقدم زمان اين تعويق چندان طولاني نخواهد بود چرا که هم ايران و هم طرف آمريکايي به اين جمع بندي رسيدهاند که بهتر است مشکلات موجود را از طريق ديپلماسي حل و فصل کنند.«
وي در خصوص مسئله محدوديتهاي زماني متاثر از اسنپ بک و سرعت بالاي سه دور نخست مذاکرات نسبت به تعويق فعلي در مذاکرات، گفت: »بايد به اين موضوع مهم دقت کنيم که در دورهاي نخست تا سوم، صرفا در خصوص کليات و مسائل کلي صحبت شده است. در نتيجه، طبيعي است که پيشرفت و سرعت مذاکرات بالا بود.
اما با ورود به جزئيات و مسائل حساس فني شرايط کاملا تغيير کرده و وضعيت جلسات پيش رو با جلسات پيشين اصلا قابل مقايسه نيست. اين موضوعيست که بايد مدنظر قرار دهيم: رسيدن به نتايج مشترک در بخش جزئيات بسيار دشوارتر است. به همين دليل معتقدم اکنون شرايط بسيار پيچيدهتر شده و طرفين بايد تصميماتي سخت اتخاذ کنند. به خصوص طرف آمريکايي که درگير اختلاف داخلي شده، شرايط سخت تري دارد.«
جناح صهيونيست و تندرو نميخواهند مذاکرات به نتيجه برسد اين کارشناس ارشد سياست خارجي در ادامه گفت: »جناح صهيونيستها به دنبال اين هدفند که تا جايي که ميتوانند مانع از دستيابي به هر نوع توافق با ايران شده و به سمت درگيري و جنگ حرکت کنند، اما تا کنون موفق نبودهاند و جناح تندرو عملا، مهار شده و نتوانسته است اهداف خود را پيش ببرد. با اين وجود بايد منتظر بود تا مشخص شود آيا جناحي که قائل به مذاکره است ميتواند روند مذاکرات را ادامه داده و از تندرويهاي داخل آمريکا عبور کند يا خير.«
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از فرارو، وي در خصوص علاقه جناح تندرو به درگيري و جنگ و احتمال وقوع درگيري نظامي بين ايران و آمريکا گفت: «مسئله درگيري نظامي بين ايران و آمريکا و رفتن کشورها به سمت جنگ را بيشتر »جنگ در چارچوب رسانه« ميبينم. در عالم واقع، احتمال اين که ترامپ به سمت جنگ حرکت کند بسيار کم است و بيشتر اسرائيليها و شخص نتانياهو به سمت جنگ و درگيري تمايل دارند و بقاي حاکميت خود را نيز در افزايش تنشهاي منطقهاي و درگيري مستقيم خود با ايران يا درگيري ايران و آمريکا ميبينند. به همين دليل، رسانههاي اسرائيلي و صهيونيستي نيز تلاش مضاعفي براي القاي اين حس دارند که جنگ در راه است. با اين وجود بعيد ميدانم که موفق شوند و به اعتقاد من ديپلماسي مسير خود را پيدا کرده و به پيش ميرود و به همين دليل نيز بسيار بعيد است که شرايط، جنگي شود. ايران و آمريکا حداقل در چارچوب کلي به هم نزديک و همفکر شدهاند.«