منظومه حيدربابايه سلام، آيينه هويت ايراني
منظومه حيدربابايه سلام، آيينه هويت ايراني
تنظيم و تدوين: نازيلا رحيمپور
گروه فرهنگي: به مناسبت روز شعر و ادب فارسي، نشست ادبي »شهريار شعر ايران« در کتابخانه مرکزي اروميه برگزار شد.
به گزارش روزنامه آرازآذربايجان، نشست علمي، ادبي »شهريار شعر ايران« با حضور خديجه معصومي، مديرکل کتابخانههاي عمومي آذربايجان غربي؛ جمشيد عليزاده تبريزي شاعر، شهريارپژوه و از دوستان استاد شهريار؛ نمايندگان مؤسسه آموزش عالي آيين کمال؛ اهالي فرهنگ، هنر و ادب روز پنجشنبه 29 شهريور در سالن جلسات کتابخانه مرکزي اروميه برگزار شد.
خديجه معصومي، مديرکل کتابخانه هاي عمومي آذربايجان غربي ضمن گراميداشت روز شعر و ادب فارسي گفت: در تاريخ و فرهنگ ايراني، شعر و ادبيات همواره جايگاهي بلند داشته، تأثيرگذار بوده و هويت و زندگي ايرانيان از آغاز تا پايان با شعر و ادبو هنر عجين بوده است و اين نشان دهنده ضرورت توجه جدي به شعر و ادبيات و پاسداشت آن، مخصوصا در جهان تکنولوژيزده امروزي است.
وي ضمن تصريح به اينکه نشست امروز مزين به نام استاد شهريار، شاعر شعرهاي نغز و غزلهاي بي بديل بوده و با حضور شاعر و محقق شهريار پژوه و داراي نشان درجه يک هنري از وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامي برگزار مي شود، گفت: شعر و ادبيات، سنگ بناي انس و دوستي با کتاب است و در کتابخانههاي عمومي درصدد هستيم از طريق پل ظريف و محکم ادبيات و شعر، براي انس جامعه با کتاب و ترويج کتابخواني و تربيت نسل آگاه، فرهيخته و مسئوليت پذير تلاش کنيم؛ ما در سطح استان هفده محفل ادبي در شهرستان هاي مختف و يک محفل کودک و نوجوان با عنوان »دنيز« داريم که براي جريان سازي شعر متعهد و برگزاري رويدادهاي ادبيات محور و کتاب محور فعاليت ميکنند.
جمشيد عليزاده، شاعر، شهريارپژوه و از دوستان نزديک استاد شهريار که مهمان ويژه مراسم بود، به بيان ويژگيهاي آثار شهريار پرداخت و گفت: شهريار، يک شخصيت خلاق داشت و عظمت آثارش به زبان فارسي و ترکي را در هيچ چهارچوبي نميتوان محصور کرد و در تمامي اشعارش نمايانگر است؛ شهريار شاعر شعرهاي بي جانشين است که توجه به اسلام و تشيع و هويت ايراني، دو نکته کانوني آثار ايشان محسوب مي شود؛ بسياري از خلأهاي تاريخي در ادبيات به واسطه آثار شهريار پر شده است.
وي با اشاره به انواع غزل در زبان فارسي گفت: در زبان فارسي، غزل را در چهار دسته سنتي مي توان تقسيم بندي کرد و شامل غزل عرفاني که با مولانا به اوج رسيد، غزل تک ساحتي که با سعدي به اوج رسيد، غزل فني که با حافظ به اوج رسيد و غزل سبک هندي مي شود؛ اما، غزل شهريار، خلاقانه و متفاوت از طبقه بندي سنتي آن و در مقابل غزل هاي شناسنامه دار است و مهم ترين ويژگي آن، صدق تجربه عاطفي است و شهريار، پس از قرنها فقدان تجربه عاطفي، عشق واقعي و تجربي را به غزل در ادبيات فارسي بازگرداند. وي ضمن اشاره به اينکه بزرگ ترين و مهم ترين مثنوي ها در زبان فارسي تا پايان قرن 7سروده شده، گفت: از قرن هفت تا عصر مشروطيت، مثنوي هاي سروده شده، اغلب تقليدي است و در عصر مشروطيت با ظهور نهضت رمانتيسم، روند جديدي پيدا کرد که با آثار ايرج ميرزا آغاز و با آثار شهريار مخصوصا مثنوي "افسانه شب" به اوج رسيد.
مصطفي قليزاده عليار، دبير محفل ادبي هاتف و مدير و مجري اين نشست نيز با معرفي استاد جمشيد عليزاده به عنوان شهريارشناس جامع، گفت: استاد جمشيد عليزاده، فراتر از شهريارپژوه، يک شهريارشناس واقعي است که سالها با شهريار و دوستان نزديک شهريار مثل مرحوم هوشنگ ابتهاج سايه، يدالله مفتون اميني، دکتر منوچهر مرتضوي و ... مراوده و حشر و نشر داشته، تاکنون 15عنوان کتاب در شهريارشناسي تاليف و منتشر کرده که مطالبش دست اول است و داراي جنبههاي تحقيق ميداني و تحقيق کتابخانهاي و استنادي است و کتاب "به همين سادگي و زيبايي" اين شهريار پژوهش، منبع اول در اين عرصه است.
وي در مورد تاثيرگذاري گسترده شعر و زندگي شهريار گفت: استاد شهريار شاعري بزرگ و جامع، زبانش مثل زبان مردم ساده و شيرين و در عين حال داراي عناصر خلاقيت است و از ذهنيت خيال، به عينيت حس و تجربه و آرمان خواهي اجتماعي و انقلابي رسيده، مردم وقتي شعر اين شاعر بزرگ را ميخوانند، خود را در آينه شعر شهريار تماشا ميکنند و شهريار فراتر از شاعر انقلاب، مومن به انقلاب اسلامي بود.
جواد زاهدي از نويسندگان و محققان اروميه اي هم ضمن ارائه مقاله اي در موضوع بهرهمندي شهريار از زبان عامه و فرهنگ مردمي آذربايجان، تاکيد کرد: منظومه بلند "حيدربابايه سلام" آينه تمام نماي رهنگ و هويت ايراني به زبان ترکي است.
علي شجاع ديگر شاعر و پژوهشگر ادبي، طي خوانش مقالهاي، ضمن مقايسه شهريار با ديگر قله هاي شعر فارسي و ترکي گفت:
شهريار يکي از شعراي پرکار و پيشرفته ايران داراي سرودهها با تعداد و تنوع موضوعي فراوان، با زبان و تفکر نسبتا نو و از حلقههاي اتصال شعر کهن با شعر جديد است.
و نه تنها آنچه ارکان ادبيات فارسي ايران دارند او نيز دارد، مضاف بر آنها مجموعه شعري به زبان مادرياش ترکي نيز دارد که ثابت ميکند بخش عمدهاي از رشد و رونق ادبيات فارسي مديون شعراي ترک زباني چون شهريار، خاقاني و نظامي است.
يادمان نويسي مراسم، پخش کليپ هاي مرتبط با شهريار و ديدار مقام معظم رهبري با او در تبريز، شعرخواني شاعران (علي حبيبي، حيدر بابايي، تبسم شدتي، نادري و ...) تقدير از دانشجويان ممتاز واحد ادبيات موسسه آيين کمال، سخنراني خانم نسيم جوادي افشار معاون موسسه آموزشي آيين کمال، ثمين شريفي عضو هيئت علمي موسسه آيين کمال، و تقدير از "سحر افضلي" دبير محفل ادبي کودکان کتابخانه مرکزي اروميه، شعرخواني "رادوين اخلاقي" (7 ساله) از ديوان شهريار و شعرخواني "نازنينزهرا اهرواني" (10 ساله) از ديگر بخش هاي اين نشست ادبي و فرهنگي بود که در نوع و موضوع خود، يک رويداد فرهنگي - ادبي در اروميه بود.
Azarbaiijan.farhangi@gmail.com
تاریخ:
1403/07/02 10:53 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 61 |
چاپ