ARAZAZARBAIJAN

معادله حجاب وسط بحران معيشت شهروندان


معادله حجاب وسط بحران معيشت شهروندان

گروه جامعه: زماني که محمدحسين طاهري آکردي پس از کناره‌گيري کاظم صديقي به سرپرستي ستاد امر به معروف و نهي از منکر منصوب شد، پيش‌بيني مي‌شد اقداماتي براي اجراي قانون عفاف و حجاب انجام دهد
تندرو‌هايي که در يک سال گذشته راهکار‌هاي متعددي را براي اجراي قانون عفاف و حجاب آزموده‌اند که با واکنش منفي افکار عمومي و حتي مخالفت برخي نهاد‌هاي رسمي مواجه شده‌اند، اين‌بار تلاش دارند با راه‌اندازي اين اتاق جديد، ضربه‌اي ديگر به دولتي وارد کنند که مغضوب آنهاست.


بازار تندروي همچنان داغ است و در اين آشفته‌بازار، تندرو‌ها از هيچ تلاشي براي پيشبرد اهدافشان دريغ نمي‌کنند. »خودسر«، »تندرو«، »افراطي«؛ اسمشان را هر چيزي مي‌توان گذاشت، اما هدف يکي است: دوقطبي‌سازي و دوگانه‌سازي؛ راهبردي که اظهارنظر را براي هرکسي دشوار مي‌کند و آنها به هر وسيله‌اي متوسل مي‌شوند تا به مقصود خود برسند.
اين روز‌ها که مردم و مسئولان در شرايط پسا اسنپ‌بک به سر مي‌برند، نگاه عمومي به سمت بحران‌هاي اقتصادي بوده و همه نگراني‌شان متوجه قيمت دلار و سکه است، در سوي ديگر ميدان، حاميان قانون عفاف و حجاب که عمدتاً از طيف مخالف دولت و تندرو‌ها هستند در حال تدارک سناريو جديدي براي زمين‌گير کردن کابينه چهاردهم‌اند؛ آن هم با اجرايي کردن قانون عفاف و حجاب، برخلاف ابلاغ شوراي عالي امنيت ملي.
در واقع، پس از آنکه تحصن‌هاي تندرو‌ها مقابل مجلس و ارسال پيامک‌هاي حجاب با اعتراضات و برخورد جدي از سوي دولت و حاکميت همراه شد، حالا آنان با حرکت به سمت يک استراتژي جديد، مي‌خواهند دستور شوراي عالي امنيت ملي را دور زده و قانون عفاف و حجاب را اجرا کنند.
زماني که محمدحسين طاهري آکردي پس از کناره‌گيري کاظم صديقي به سرپرستي ستاد امر به معروف و نهي از منکر منصوب شد، پيش‌بيني مي‌شد اقداماتي براي اجراي قانون عفاف و حجاب انجام دهد.
طاهري آکردي چهره‌اي است در اين مسائل از کاظم صديقي تندتر است و در رويکرد‌هاي مربوط به حجاب، به تقابل و ارشاد‌هاي حضوري باور دارد.
در شرايطي که هنوز رئيس ستاد امر به معروف و نهي از منکر انتخاب نشده و پيش‌بيني مي‌شد يک رئيس با رويکرد اعتدالي انتخاب شود، نخستين اقدام جدي اين نهاد در زيرمجموعه استاني‌اش انجام شد. روح الله مومن نسب دبير ستاد امر به معروف استان تهران خبر ار تشکيل »اتاق وضعيت حجاب و عفاف« در تهران داد.
مؤمن‌نسب از عموم مردم دعوت کرده در »قرارگاه ناظران مردمي« عضو شوند، اما هيچ توضيحي درباره ماهيت اين اتاق و وظايف اعضايش نداده است. با اين حال، او گفته اولويت دوره جديد، تکميل زيرساخت انساني و نرم‌افزاري است، نه سخت‌افزاري. آنها به دنبال ساخت ساختمان يا خريد تجهيزات گران‌قيمت نيستند. بزرگ‌ترين سرمايه کشور، مردم مؤمن و انقلابي هستند. با فعال‌سازي 80000 نيروي آموزش‌ديده مي‌توان تحولي بزرگ در استان ايجاد کرد، حتي پيش از اتکا به بودجه‌هاي کلان دولتي. به گفته او،»اولويت اصلي ستاد، آموزش، سازماندهي و به‌کارگيري بيش از 80 هزار آمر به معروف و 4575 مربي و ضابط قضايي است.«
اظهارات دبير ستاد امر به معروف استان تهران با انتقادات زيادي از سوي چهره‌هاي سياسي، کارشناسان و افکار عمومي همراه شد و سوالات زيادي را ايجاد کرد.
نخست اين‌که مشخص نيست منابع مالي اين 80 هزار نيرو چگونه تأمين مي‌شود و آيا بودجه ستاد امر به معروف آنقدر هست که بتواند علاوه بر اعضاي خودش، هزينه‌هاي اين نيرو‌ها را پرداخت کند؟
اما سوال مهم‌تر درباره نحوه مواجهه اين افراد با مردم و ارشاد آنان است. آيا قرار است دوباره دوربين‌هاي لباس شخصي‌ها و حجاب‌بان‌ها براي عکس گرفتن از زنان و دختران کم‌حجاب و بي‌حجاب به خيابان‌ها بيايند و درگيري ايجاد شود؟
آيا حاکميت سياست درگيري با مردم را در حال حاضر مي‌پذيرد يا خير؟ اينها از مهم‌ترين سوالاتي است که در اظهارات مؤمن‌نسب به آنها پاسخ داده نشده است.
رخنه تندروها در ستاد امر به معروف ستاد امر به معروف و نهي از منکر پس از اعتراضات 1401 هويت جديدي براي خود تعريف کرده است. اعضاي اين ستاد تمرکز اصلي‌شان را بر مسئله حجاب گذاشته‌اند.
بررسي گرايش‌هاي سياسي اعضا نشان مي‌دهد که اکثريت آنها از طيف تندرو و نزديک به حلقه سعيد جليلي هستند؛ موضوعي که باعث شده ستاد بيش‌تر به يک تشکل سياسي تبديل شود تا يک نهاد فرهنگي.
محمدحسين طاهري آکردي پيش از آن که به سرپرستي ستاد امر به معروف منصوب شود، به مدت دو سال جايگزين سيد محمدصالح هاشمي گلپايگاني دبير ستاد بود. اين دوره، به دليل موضع‌گيري‌هاي شاذ طاهري آکردي، پرحاشيه توصيف شده است.
از جمله اقدامات او مي‌توان به راه‌اندازي طرح »حجاب بان‌ها« در مترو، طراحي لباس براي زنان و ايده‌هايي مانند بازي يارانه‌اي براي امر به معروف اشاره کرد. اما نکته عجيب درباره طاهري آکردي اين است که او يکي از اعضاي موسس جريان شريان به شمار مي‌رود.
او در پاسخ به انتقادات از عضويت در اين جريان با تاييد عضويتش گفته بود»بنده مؤسس اين جريان هستم و افتخار هم مي‌کنم«.»شريان« که پيش از انتخابات مجلس دوازدهم ايجاد شد و چهره هايي، چون حميد رسايي و مهري طالبي دارستاني و ديگر چهره‌هاي تندرو در اين جمع حاضر هستند. اين تشکيلات تندرو، نزديک به مهرداد بذرپاش نيز شناخته مي‌شود.
روح‌الله مؤمن‌نسب، دبير ستاد امر به معروف و نهي از منکر، نيز از چهره‌هاي نزديک به سعيد جليلي در اين ستاد است. او که با ادعاي بارداري با دو گيگ اينترنت و ايده‌پردازي درباره طرح صيانت شناخته شده، اين روز‌ها کارنامه پربارتري براي خود تدارک ديده است.
مؤمن‌نسب نه تنها از تحصن‌کنندگان حاميان قانون عفاف و حجاب حمايت مي‌کرد، بلکه سال گذشته با حضور در ميان آنها اظهار داشت: «از اول که اينها—تحصن‌کنندگان—آمدند، آقايان گرفتند و بردند. خب اگر اين‌قدر زور داريد، برويد زورتان را به طرف مقابل هم نشان بدهيد. اين بي‌حجابي‌ها بيداد مي‌کند، زورتان نرسيد حسن روحاني را محاکمه کنيد، زورتان نرسيد آذري‌جهرمي را محاکمه کنيد، زورتان نرسيد اين بي‌حجابي‌ها را جمع کنيد، زورتان نمي‌رسد فضاي مجازي را جمع کنيد؟
زورتان به چهار تا نيروي انقلابي مي‌رسد که شما روي صندلي‌اي نشسته‌ايد که اينها و فرزندان‌شان جان دادند و اگر اينها نبودند، صندلي‌اي نبود که شما روي آن بنشينيد.«
او در ويديوي کوتاهي نيز گفته بود: »من آمدم در جمع شما، از طرف دبير ستاد، دبير کشوري و مجموعه تهران خدمت‌تان عرض کنم که حتما اين مسئله را پيگيري مي‌کنيم و کوتاه هم نمي‌آييم.
درباره اين کار—بازداشت تحصن‌کنندگان—نمي‌دانم لفظ »احمقانه« به کار ببرم يا نه؛ اما کار عاقلانه‌اي نبود.« همچنين، ياسر خليلي، محمدرضا ميرشمسي و محمد کرباسي نيز از ديگر چهره‌هاي تندرو و نزديک به جليلي هستند که در اين ستاد فعاليت مي‌کنند.
چرا تندروها مي خواهند شعام را دور بزنند؟
حال، تندرو‌هايي که در يک سال گذشته راهکار‌هاي متعددي را براي اجراي قانون عفاف و حجاب آزموده‌اند که با واکنش منفي افکار عمومي و حتي مخالفت برخي نهاد‌هاي رسمي مواجه شده‌اند، اين‌بار تلاش دارند با راه‌اندازي اين اتاق جديد و استفاده از 80هزار نفر براي امر به معروف و نهي از منکر در استان تهران، با دور زدن دستور شعام، ضربه‌اي ديگر به دولتي وارد کنند که مغضوب آنهاست.
به عبارت ديگر آنها قصد دارند با تشکيل اين اتاق، از شوراي عالي امنيت ملي عبور کرده و دستور عالي‌ترين نهاد‌هاي امنيتي کشور را دور بزنند.
هر چند تا لحظه نگارش اين گزارش، شوراي عالي امنيت ملي و کابينه دولت به تشکيل اتاق وضعيت عفاف و حجاب واکنش نشان نداده‌اند؛ اما علي احمدنيا، رئيس امور اطلاع رساني دولت در شبکه اجتماعي ايکس نوشت: »در اين شرايط خاص سعي کنيم حرف‌ي بي‌معني نزنيم و مردم را بيش‌تر عصبي و نگران نکنيم!
صحبت از تشکيل »اتاق وضعيت عفاف و حجاب« و آموزش 80هزار آمر به معروف بازي در زمين کسانيست که از آرامش داخلي عصبي هستند و در تلاش هستند با هر ترفندي مردم را عصبي و ايجاد دو قطبي در کشور کنند.«
اقدامي که به نظر مي‌رسد با رويکرد اخير حاکميت و مواضع چهره‌هاي عالي‌رتبه کشور مبني ايجاد اتحاد و انسجام در جامعه در تضاد است. چرا که نه‌تنها بر انسجام ملي آسيب مي‌زند، بلکه مي‌تواند بستر نارضايتي‌ها و تبعات آن در خيابان‌ها را نيز فراهم کند.
به بيان ديگر، در حالي که کشور در برهه‌اي حساس و پرچالش از نظر اقتصادي و اجتماعي قرار دارد، تحرکات تندرو‌ها براي اجراي سخت‌گيرانه قانون عفاف و حجاب و عبور از دستور شوراي عالي امنيت ملي، خطري جدي براي انسجام و ثبات ملي به شمار مي‌رود. اين رفتارها، نه تنها در تضاد آشکار با سياست‌هاي کلان حاکميت و تمايل به اصلاحات است، بلکه موجب دوقطبي‌سازي و فاصله گرفتن از گفت‌وگوي ملي مي‌شود.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از اقتصاد24،استمرار چنين رويکرد‌هايي مي‌تواند به تشديد تنش‌هاي اجتماعي، کاهش اعتماد عمومي و حتي ناامني‌هاي گسترده‌تر منجر شود. بنابراين، ضروري است که مسئولان و نهاد‌هاي مربوطه، به جاي راهکار‌هاي فشار و سخت‌گيري، با رويکردي معتدل و تعامل‌محور به مديريت اين موضوع بپردازند تا فضاي گفت‌و‌گو و وفاق ملي حفظ شود و از تکرار بحران‌هاي گذشته جلوگيري گردد.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/07/28 09:43 ق.ظ | دفعات بازدید: 1808 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور