گروه گزارش: مرزي بودن، مزيت ممتاز آذربايجان غربي و مهمتر از همه فرصتي بي نظير و طلايي براي توسعه اين استان است و اين ظرفيت بي بديل حدود يک هزار کيلومتري، بدون ترديد در صورت توجه مي تواند افق روشني براي آينده استان ترسيم کرده و بسترساز موفقيت هاي بزرگ باشد.
مرز را همواره براي آذربايجان غربي تهديد تلقي کرده و خواسته و ناخواسته چنين القا کرده اند که اين استان به دليل مرزي بودن از امنيت لازم برخوردار نبوده و نمي تواند مامن سرمايه گذاران و فعالان اقتصادي باشد.
همين تحليل نادرست که از سوي طيف هاي مختلف مطرح شده در طول ساليان متمادي درهاي توسعه را به روي استان بسته و آذربايجان غربي را از برکات اين نعمت ارزشمند بي بهره ساخته است.
تصورات نادرست و تحليل هاي غلط، فضايي ايجاد کرده تا استان نتواند از حق واقعي خودش بهره مند شود و به نقطه مطلوب خود برسد.
اين فضاسازي ها در حالي صورت گرفته و مي گيرد که کمتر استاني در کشور همانند آذربايجان غربي از مزيت همسايگي با سه يا چهار کشور بهره مند است چنان که پايانه هاي آذربايجان غربي درطول سال شاهد تردد هزاران مسافر و حمل و نقل کالا مي شود و در يک سال گذشته 6 ميليون نفر مسافر داخلي و خارجي، توسط 11 هزار و 915 دستگاه ناوگان مسافربري از پنج پايانه مرزي استان جابجا شده است.
اين استان دروازه تجاري براي ورود و خروج کالاها به کشورهاي همسايه محسوب مي شود و دراين ميان پايانه مرزي رازي بزرگترين پايانه مرزي کشور و پس از آن تمرچين دومين پايانه مرزي نقش موثري درتردد مسافر و حمل و نقل کالا دارند.
علاوه براين آذربايجان غربي پتانسيل هاي غني و ارزشمندي دارد که به واسطه مرز مي تواند به اقصي نقاط جهان رسانده و استان را به مرز شکوفايي و پيشرفت برساند.
اين استان قطب توليد بسياري از محصولات کشاورزي و سرآمد بسياري از معادن غني نظير طلا، تيتانيوم، سنگ هاي تزئيني و انواع ديگر است که هرکدام از آنها منبع درآمد ارزشمندي براي استان بوده و مي توانند اين استان را به اوج شکوفايي برسانند.کمتر استاني وجود دارد که علاوه بر همجواري با چند کشور و داشتن مبادي مرزي براي تردد و حمل و نقل از داشته هاي غني ديگري درحوزه هاي اقتصادي، کشاورزي و فرهنگي و حتي پزشکي برخوردار باشد داشته هايي که هرکدام از آنها استان را به مقصدي براي مردم کشورهاي همجوار تبديل کرده اند.
اما با وجود مزيت هاي مرزي بودن آذربايجان غربي و فرصت بودن اين ويژگي براي توسعه استان نه تنها زيرساخت هاي لازم براي استفاده بهينه از اين فرصت فراهم نشده بلکه عده اي دانسته و ندانسته و گاهي هم تبليغات منفي بدخواهان انقلاب و کشور در داخل و خارج، جلوه اي امنيتي به استان داده است و گوش هرخارج نشيني را با توصيفات و تحليل هاي من در آوردي پرکرده و راه را براي ورود آنها به کشور مي بندند و به جايش هراس و بيم را برجان آنها حاکم مي کنند.
چنانکه هرگاه گردشگر و مسافري به استان مي آيد، وقتي از او در مورد استان پرسيده مي شود مي گويد آنچه شنيدم با آنچه ديدم فرسخ ها فاصله دارد اينجا نه تنها از زيبايي هاي بي نظير برخوردار است بلکه امنيت و آرامش در آن حرف اول را مي زند.967 کيلومتر مرز مشترک با سه کشور ترکيه، عراق و جمهوري آذربايجان توانسته آذربايجانغربي را به يکي از استانهاي مهم جمهوري اسلامي ايران در توسعه تجارت بين المللي به ويژه با کشورهاي اروپايي تبديل کند که بايد گفت اين موقعيت در کمتر استاني وجود دارد.
همجواري با چند کشور امتيازي بزرگ براي استان
دبير هيات رييسه اتاق بازرگاني صنايع، معادن و کشاورزي اروميه دراين خصوص مي گويد: آذربايجان غربي با داشتن بيش از 900 کيلومتر مرز مشترک با کشورهاي همسايه از ظرفيت و فرصت مناسبي برخوردار است و بايد گفت مرز براي استان فرصت است نه تهديد و مي تواند نقش موثري در شکوفايي اقتصادي و حوزه هاي مختلف اين استان داشته باشد.رحيم وهاب زاده اظهارکرد: همجواري با چند کشور همسايه فرصت و امتياز بزرگي براي استان است؛ هيچ نقطه از کشور از چنين امتيازي برخوردار نيست و اين فرصتي است براي آذربايجان غربي که بتواند با استفاده از آن زمينه ساز رشد و پيشرفت براي استان باشد.
وي افزود: گسترش تعاملات و تبادلات فعالان اقتصادي و حوزه هاي مختلف با کشورهاي همجوار و توسعه صادرات محصولات توليدي از پايانه هاي مرزي و استفاده از تجربيات فعالان اقتصادي طرف مقابل آينده روشني براي اقتصاد استان ترسيم مي کند.دبير هيات رييسه اتاق بازرگاني صنايع، معادن و کشاورزي اروميه ادامه داد: ايجاد زندگي بهتر براي مرزنشينان با راه اندازي بازارچه هاي مرزي و روانه شدن درآمد اين بازارچه ها به جيب مرزنشينان به زندگي آنها دوام بيشتري بخشيده و آنها را اميدوار تر مي کند.
مرزي بودن، فرصت سرمايه گذاري در استان را فراهم مي کند
وهاب زاده اظهارکرد: مرزي بودن استان، فرصت سرمايه گذاري دراين استان را فراهم مي کند و مي تواند مقصد سرمايه گذاري هاي خوبي باشد به شرطي که نخست امنيت سرمايه گذار و سرمايه گذاري حفظ شود و دوم زير ساخت هاي لازم براي سرمايه گذاري در حوزه هاي مختلف فراهم شود.
وي افزود: آذربايجان غربي از پتانسيل هاي بالايي چون محيط زيست، درياچه اروميه، صنعت و معدن و محصولات کشاورزي برخوردار بوده و دراين حوزه ها سرآمد است و دربسياري از اين بخش ها قطب توليد کشور محسوب مي شود و در برخي، همانند تريلي سازي، 80 درصد نيازهاي اين بخش را در کشور فراهم مي کند.
وهاب زاده افزود: مرزي بودن استان باعث مي شود توليدات تمامي بخش هاي فوق به فراتر از مرزها رفته و دربازارهاي جهاني خودنمايي کنند به شرطي که زمينه هاي لازم فراهم شود؛ محصولات باغي همانند سيب از طريق مرز مي تواند به آن سوي کشور برود و تبادلات اقتصادي خوبي ميان دو طرف برقرار شود.
مرز صنعت گردشگري استان را رونق مي بخشد
دبير هيات رييسه اتاق بازرگاني صنايع، معادن و کشاورزي اروميه ادامه داد: آذربايجان غربي در حوزه گردشگري پيشتاز بوده و از پتانسيل هاي غني برخوردار است؛ از جاذبه هاي تاريخي و طبيعي گرفته تا آثار تاريخي ثبت شده در فهرست جهاني يونسکو و همچنين آداب و رسوم کهن و فرهنگ غني؛ و برهمين اساس مي توان از مرز به عنوان فرصتي براي رونق داشته هاي گردشگري خود استفاده کرده و هرسال ميزبان گردشگراني از اقصي نقاط جهان شود.وي افزود: ورود گردشگران براي بازديد از آثار تاريخي يعني ورود ارز به استان و کشور و اين مهم رونقي مضاعف به اين صنعت مي دهد.
وهاب زاده اضافه کرد: وجود انواع گردشگري در استان از جمله گردشگري »سلامت« نيز بهره مند از مزيت هاي مرز مي شود؛ مرز است که بيماراني از کشورهاي همجوار را راهي بيمارستانهاي مجهز استان کرده و به همراهشان درآمد و ارز وارد استان مي شود.وي ادامه داد: اين بخش از گردشگري اگر به خوبي مديريت شده و از دست دلالان و سودجويان در امان بماند، بدون شک منبع در آمد مناسبي براي استان مي شود.
دبير هيات رييسه اتاق بازرگاني صنايع، معادن و کشاورزي اروميه ادامه داد: وجود پزشکان متخصص، بيمارستانهاي مجهز و پايين بودن هزينه درمان نسبت به کشورهاي همجوار آنها را به سمت استان سوق مي دهد و دراين ميان، اين افراد از پايانه هاي مرزي وارد استان شده و درآمد نصيب استان مي کنند.
بهره مندي از مرز نيازمند برنامه
وهاب زاده براين اعتقاد است براي بهره مندي از ظرفيت مرز، بايد سه برنامه کوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت داشته باشيم تا با کمک اين برنامه ها به اهداف خود برسيم.وي افزود: اين استان داراي هفت گمرگ زميني است در حاليکه هيچ استاني از چنين مزيتي برخوردار نيست و چه بسا اين گمرکات و پايانه هاي مرزي مقصدي براي ورود و خروج مردم ديگر نقاط کشور است.
مرز، فرصت بزرگي براي آذربايجان غربي
دبير اتاق بازرگاني اروميه هم معتقد است: مرز فرصت بزرگي براي آذربايجان غربي است و مي تواند در حوزه هاي مختلف موجب رونق استان شود.ابراهيم حق جو افزود: کمتر استاني همانند آذربايجان غربي از نعمت همسايگي و همجواري با چند کشور برخوردار است و اين همجواري و هم مرزي تاثير گذار در تمام زمينه هاست به شرطي که برنامه ريزي لازم صورت گرفته باشد.
وي ادامه داد: همچنين مرز فرصتي است براي فعالان اقتصادي تا بتوانند تعاملات اقتصادي و تجاري خوبي با فعالان اقتصادي کشورهاي همجوار داشته باشند.وي افزود: اما براي بهره مندي از ظرفيت هاي مرز بايد زير ساخت هاي لازم فراهم شود.
مرزهاي آذربايجانغربي بهترين فرصت براي تسهيل تجارت با اروپاست
استاندار آذربايجانغربي نيز با اشاره به لزوم تسهيل فعاليتهاي تجاري مرزي، گفت: مرزهاي طولاني استان، بهترين فرصت براي تسهيل تجارت با اروپا به شمار ميروند و بايد از آنها بيشترين استفاده را ببريم.رضا رحماني در ديدار رييس سازمان جمع آوري و فروش اموال تمليکي کشور افزود: تلاش داريم مرز را به فرصتي بينظير براي استان، بهره برداران، تجار و مرزنشينان تبديل کنيم.
وي اضافه کرد: آذربايجانغربي درحال حاضر هيچ مشکل امنيتي ندارد و جزو پنج استان اول از نظر امنيت است؛ که اين امر ميتواند در بهره برداري از ظرفيتهاي مرزي مثمرثمر باشد.وي با اشاره به اينکه استان سال گذشته هشت ميليارد دلار صادرات و 18 ميليارد دلار ترانزيت داشت، ادامه داد: اين آمارها نشان دهنده ظرفيت استان است که بايد با تلاش بيشتر اين آمار را افزايش دهيم.
همچنين استاندار آذربايجانغربي در نخستين صحبت هاي خود در خصوص مرزهاي استان هم گفته بود مرز، مهمترين مزيت آذربايجان غربي است که نبايد از کنار آن به راحتي گذشت.
مرزي بودن آذربايجان غربي نه تنها تهديدي براي آن محسوب نمي شود بلکه طلايي ترين فرصتي است که مي تواند او را به بازارهاي جهاني وصل کند و زمينه ساز مراوادات تجاري، اقتصادي و کشاورزي شود اگر با جديت حرکت شده و برنامه ريزي شود.
اين استان داراي 9 گمرک شامل بازرگان، اروميه، خوي، سرو، مهاباد، پيرانشهر، سردشت، رازي و پلدشت بوده و حلقه اتصال آسيا به اروپا در مسير جاده ابريشم، خروجي راهآهن ايران به ترکيه، قرار گرفتن درخروجي مسير لوله گاز ايران به اروپا، کريدور شرق به غرب شناخته شدن و برخورداري از زمينههاي فراوان تجارت و بازرگاني، مزيتهاي بسيار خوبي براي سرمايهگذاري دارد.
همچنين اين استان مرزي داراي هفت بازارچه مرزي شامل بازارچه مرزي ساري سو در ماکو، بازارچه مرزي سرو اروميه ، بازارچه مرزي صنم بلاغي پلدشت، بازارچه مرزي تمرچين پيرانشهر، بازارچه مرزي رازي خوي، بازارچه مرزي کيله سردشت و بازارچه مرزي کوزه رش سلماس است که بستر مناسبي براي واردات و صادرات و خريد محصولات توليدي اين استان محسوب مي شوند.
شهرستانهاي چالدران، ماکو، پلدشت، خوي، سلماس، اروميه از طريق سرو، اشنويه، پيرانشهر و سردشت با سه کشور جمهوري آذربايجان، ترکيه و عراق هم مرز هستند و اين اتفاق موجب رونق محورهاي استان براي ترددهاي مرزي است تا با استفاده از اين ظرفيت،ضمن مراودات اقتصادي با کشورهاي مختلف،زمينه توسعه شهرستان هاي گوناگون نيز فراهم شود.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از ايرنا، توجه به ظرفيت مرز و تلاش براي ايجاد زير ساخت هاي لازم براي آن و زدودن تصور غلط و القا شده تهديد بودن مرز باعث مي شود تا استان در مسير توسعه قرار گرفته و زمينه براي حضور سرمايه گذاران و فعالان اقتصادي هر دو طرف فراهم شود همچنين علاوه براين توجه به ظرفيت مرز توسعه و رونق صنعت گردشگري را موجب شده و باعث حضور مضاعف گردشگران در استان مي شود.
علاوه براين بايد اين مهم پذيرفته شود که مرزي بودن استان هرگز موجب امنيتي شدن آن نشده بلکه برعکس همجواري با چند کشور زمينه تعاملات اقتصادي و فرهنگي با کشورهاي همجوار را براي استان فراهم کرده است که اين تعاملات نتايج مثبت و ارزنده ايي به دنبال دارند.