ARAZAZARBAIJAN

تفاوت خط قرمز ايران و آمريکا


تفاوت خط قرمز ايران و آمريکا

محمد حسين رنجبران

گروه تحليل: آمريکايي‌ها پيش از آغاز دور سوم مذاکرات غيرمستقيم به يکباره شروع به فضاسازي رسانه‌اي کردند که ايران حق داشتن غني‌سازي در خاک خود را ندارد و بايد همه تأسيسات هسته‌اي را جمع‌آوري کند.


اين را ابتدا روبيو وزير خارجه ايالات متحده بيان کرد و بعد از آن، ويتکاف که پيش از اين به صراحت از حق غني‌سازي ايران سخن گفته و آن را تلويحا پذيرفته بود، به آن پيوست و حتي خود رييس جمهور آمريکا نيز در مصاحبه‌اي بر آن تأکيد کرد.
وزير امور خارجه که رياست هيات مذاکره‌کننده جمهوري اسلامي ايران و مسئوليت پرونده هسته‌اي را برعهده دارد، در مصاحبه‌اي با انتقاد از اين اظهارنظر، ضمن رد آن، تأکيد کرد که موضع اصلي آمريکايي‌ها پاي ميز مذاکره مشخص مي‌شود و همين طور هم شد.
آمريکايي‌ها تقريبا با همان دست فرمان قبلي در دور سوم در مسقط حاضر شدند و به‌رغم بحث‌هاي فراوان صورت گرفته که به صورت غيرمستقيم از سوي طرف عماني منتقل مي‌شد، پايان کار بر ادامه مذاکرات قرار گرفت و ارزيابي طرفين هم مثبت شد.
ظاهراً روش آمريکايي‌ها براي پيش بردن فضاي مذاکرات از طريق رسانه‌ها به مذاق‌شان خوش آمده است. با وجود واکنش تلخ و جدي مذاکره‌کنندگان ايراني در دور سوم، آنها پس از پايان اين دور نيز به همين شيوه ادامه دادند و چند روز بعد، تحريم‌هاي جديدي عليه جمهوري اسلامي ايران اعمال کردند. سپس، يادداشت وزير دفاع آمريکا که در آن جمهوري اسلامي به‌دليل حمايت از مقاومت يمن تهديد شده بود، با بازنشر سخنان ويتکاف، نماينده ويژه ترامپ در امور خاورميانه، همراه شد.اين اقدام، اعتراض وزير امور خارجه به طرف عماني را در پي داشت مبني بر اينکه با اين رفتارهاي متناقض، کار مذاکره به جايي نخواهد رسيد و به‌رغم پيشنهادي که آمريکايي‌ها در همين مسير به‌عنوان دستورکار مذاکرات دور چهارم در رم ارائه کرده بودند، با برخورد قاطع جمهوري اسلامي ايران نشست شنبه بعدي يعني سيزدهم ارديبهشت لغو شد و البته از طرف عماني اعلام شد که به‌دليل مشکلات لجستيکي اين دور به تعويق افتاده است.
آمريکايي‌ها بعد از اين برخورد قاطع، پيگيري‌هاي بسياري کردند تا اينکه قرار شد 21 ارديبهشت در مسقط گفتگوهاي غيرمستقيم ادامه پيدا کند. اين گفتگوها بسيار صريح‌تر و به قول سخنگوي محترم وزارت امور خارجه، "گفتگوهايي دشوار" شد. "چهارمين دور مذاکرات غيرمستقيم ايران - آمريکا دقايقي قبل پايان يافت؛ مذاکراتي دشوار اما مفيد براي درک بهتر از مواضع يکديگر و يافتن راه حل‌هايي معقول و واقع‌بينانه براي حل مسائل مورد اختلاف. زمان و مکان دور بعدي گفتگوها توسط هماهنگ‌کننده عماني اعلام خواهد شد."آمريکايي‌ها با سفر ترامپ به منطقه باز هم خباثت کردند و اظهارات ترامپ که به خيال خودش مي‌خواست با آن، مردم بزر گ ايران را تحقير کند، بلافاصله با سخنان محکم رييس جمهوري و وزير امور خارجه پاسخ داده شد.
رهبرمعظم انقلاب اسلامي همچون هميشه حکيمانه با اين تحرکات و اظهارات سخيف برخورد کردند و فرمودند: " ارزش پاسخ دادن ندارد ..."ناگفته پيداست که رژيم صهيونيستي که نشان داده است به جاي ترامپ در حال تصميم‌گيري براي دولت آمريکاست و از همه ظرفيت‌هاي خود استفاده مي‌کند، همچنان مشغول طراحي است تا اين مذاکرات را به هر صورت که هست به شکست بکشاند و البته مسئولان آمريکايي نيز به قول معاون محترم سياسي وزير امور خارجه جمهوري اسلامي، معلوم نيست که دنبال چه چيزي هستند و ساده‌ترين اصول ديپلماتيک را هم رعايت نمي‌کنند.
ويتکاف اين هفته باز هم از غني‌سازي صفر گفت و وزير محترم امور خارجه نيز خيلي قاطع پاسخ او را داد و در جريان برگزاري "مجمع گفتگوهاي تهران"، رييس جمهوري جناب آقاي دکتر پزشکيان جوابي قاطع به اين هجمه‌ها داد ميني بر اينکه آنها نمي‌توانند ما را از حق طبيعي خود محروم کنند: "مگر مي‌خواهند چه کار کنند؟ تحريم کنند که ما ساليان سال است تحريم هستيم، حمله کنند که جرأت آن را ندارند و ...."
در اين ميان حتي برخي سخنان رييس جمهور محترم را تلويحا اينگونه تعبير کردند که "پزشکيان، آمريکا را به بستن تنگه هرمز تهديد کرد." فضاسازي سياسي و رسانه‌اي کار را به جايي رساند که رهبر معظم انقلاب اسلامي در سخنراني اخير خودشان، صراحتا به طرف مذاکره‌کننده آمريکايي تذکر دادند که ياوه‌گويي نکنند: "اينکه بگويند ما به ايران اجازه غني‌سازي نمي‌دهيم، اين غلط زيادي است. کسي منتظر اجازه اين و آن نيست جمهوري اسلامي سياست و روشي دارد و سياست خودش را تعقيب مي‌کند."بلافاصله بعد از سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامي، خبري ساختگي به سرعت در فضاي مجازي به نقل از سخنگوي محترم وزارت امور خارجه دست به‌ دست شد: "ما جلسه بعدي مذاکرات را لغو کرديم؛ تا زماني که طرف آمريکايي در خواسته‌هاي خود عقلانيت و منطق را بازنگرداند، ادامه مذاکرات متوقف خواهد بود." اين هم سناريويي ديگر در تکميل جدول صهيونيست‌ها بود که به سرعت از سوي سخنگوي وزارت امور خارجه خنثي و تکذيب شد.
سيدعباس عراقچي وزير امور خارجه در حاشيه نشست شهداي خدمت درحسينيه امام خميني (ره ) اعلام کرد: "براي ادامه مذاکرات تاريخي پيشنهاد شده است اما هنوز ما قبول نکرده‌ايم". جمهوري اسلامي ايران و ايالات متحده امريکا هردو خط قرمزشان غني‌سازي است اما خط قرمز آمريکايي‌ها روي کاغذ و حداکثر با خودکار (نه با مداد) کشيده شده است؛ در حالي که خط قرمز ما ايراني‌ها با رگ‌هايمان روي قلب‌مان حک شده است و آمريکايي‌ها آنقدر باهوش و حافظه تاريخي قوي هستند که اين موضوع را بفهمند.
چند روز پيش روزنامه يديعوت آحارونوت در مقاله‌اي به قلم ليوربن آري نوشت: "عباس عراقچي دهه‌ها صرف تقويت مهارت‌هاي ديپلماتيک خود کرده است. با عملگرايي آرام و روابط عميقش در ساختار قدرت تهران، ممکن است کليد رسيدن به توافق و جلوگيري از جنگ باشد." برخي‌ها اين يادداشت صهيونيست‌ها را نوعي تهديد وزير امور خارجه تلقي مي‌کنند اما همين مطلب هم نشان مي‌دهد که آنها ايراني‌ها و مسئولان جمهوري اسلامي را خوب نشناخته‌اند؛ عراقچي بيدي نيست که از اين بادها بلرزد.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از تابناک،سيدعباس عراقچي در جلسه رأي اعتماد خود در مجلس شوراي اسلامي در فرازي از سخنانش اينگونه مي‌گويد: "ما راه را گم نخواهيم کرد، حمايت بي‌دريغ، پيوسته و همه جانبه از آرمان فلسطين و مقاومت لبنان و ديگر جنبش‌هاي مقاومت که در مبارزه با سياست‌هاي ظالمانه و جنايتکارانه رژيم صهيونيستي هستند، در رأس برنامه‌هاي ما قرارخواهد داشت. عهد مي‌بندم که براي ايران هر کجا لازم باشد، جان و هر کجا لازم باشد آبروي خود را در طبق اخلاص قرار دهم." آري، راهي سخت در پيش است و جز با دعاي خير مردم و هدايت‌هاي داهيانه رهبري معظم انقلاب و هوشياري و همدلي مسئولان کشور به مقصود نخواهد رسيد.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/03/04 07:09 ق.ظ | دفعات بازدید: 1830 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور