ARAZAZARBAIJAN

بايد با عزمي جدي در جهت احياي درياچه اروميه گام برداشت


بايد با عزمي جدي  در جهت احياي  درياچه اروميه  گام برداشت

گروه خبر: معاون محيط زيست طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست در بازديد از سايت تکثير گوزن زرد ايراني واقع مجتمع رشکان پارک ملي درياچه اروميه با اشاره به وضعيت خشکي درياچه اروميه گفت: بهره‌برداري‌هاي ناپايدار، آثار عميق تغيير اقليم، و کاهش شديد حجم آب، شرايطي بحراني براي درياچه اروميه به وجود آورده است که بايد با عزمي جدي و اراده‌اي محکم در جهت احياي اين پهنه آبي و زيست‌بوم‌هاي وابسته به آن گام برداشت.


به گزارش آراز آذربايجان، حميد ظهرابي بر لزوم هماهنگي بين‌ بخشي و همکاري جدي ستاد احياي درياچه اروميه با سازمان حفاظت محيط زيست براي اتخاذ تصميمات کارآمد و علمي تأکيد و اظهارکرد: رفع مشکلات زيستگاه‌ها، تأمين امکانات و تعمير زيرساخت‌هايي نظير جزاير زيستي و خودروهاي عملياتي براي حفاظت از گونه‌هاي جانوري منطقه ضروري است.
در اين بازديد، حجت جباري نيز با ارائه گزارشي از وضعيت حفاظتي و چالش‌هاي موجود در پارک ملي درياچه اروميه، خواستار توجه ويژه سازمان به تأمين امکانات لازم و پشتيباني‌هاي فني و مالي شد.
برنامه اقدام ملي ميش مرغ در دستور کار سازمان محيط زيست
معاون محيط زيست طبيعي و تنوع زيستي سازمان حفاظت محيط زيست گفت: برنامه اقدام ملي ميش‌مرغ با هدف حفاظت، پايش، تکثير در اسارت و رهاسازي در زيستگاه طبيعي در دستور کار اين سازمان قرار دارد. حميد ظهرابي در بازديد از سايت تکثير ميش‌مرغ در پناهگاه حيات‌وحش دشت سوتاو حماميان به همراه حجت جباري - مديرکل حفاظت محيط زيست آذربايجان‌غربي - و فرماندار شهرستان بوکان در روز گذشته ضمن بررسي آخرين وضعيت سايت، در خصوص تدوين برنامه‌هاي عملياتي براي حفاظت و احياي اين گونه ارزشمند در بازه‌هاي زماني مختلف تبادل‌نظر کردند.
ظهرابي با حضور در محل فعاليت گروه‌هاي »چيرگه‌وان« که زير نظر اداره حفاظت محيط زيست بوکان در زيستگاه‌هاي اصلي ميش‌مرغ فعاليت مي‌کنند، بر اهميت حفاظت مشارکتي آموزش جوامع محلي تأکيد کرد و گفت: با همکاري دستگاه‌هاي کشوري، استاني و شهرستاني بايد برنامه‌هاي علمي و اجرايي مشخصي براي احياي جمعيت ميش‌مرغ در اين منطقه عملياتي شود.
وي افزود: برنامه اقدام ملي ميش‌مرغ با هدف حفاظت، پايش، تکثير در اسارت و رهاسازي در زيستگاه طبيعي در دستور کار سازمان قرار دارد. سايت دشت سوتاو حماميان به‌عنوان مهم‌ترين مرکز حضور اين گونه در کشور، در رأس اولويت‌هاي سازمان در اين برنامه قرار دارد.
در ادامه اين بازديد، اتفاقاتي که طي ماه‌هاي اخير در اين سايت رقم خورده مورد توجه قرار گرفت. يکي از اين موارد توليد موفق سه جوجه ميش‌مرغ در شرايط اسارت است که براي نخستين‌بار در کشور صورت گرفته و گامي بسيار مهم در جهت حفظ و افزايش جمعيت اين گونه در معرض انقراض به‌شمار مي‌رود. اين موفقيت با تلاش تيم تخصصي حاضر در سايت و همکاري نزديک دانشگاه شهيد بهشتي محقق شده است؛ دانشگاهي که مسئوليت بخشي از فرآيند تکثير خارج از زيستگاه را بر عهده گرفته است.
ظهرابي اين اقدام را تجربه‌اي موفق و الگويي قابل تعميم براي ساير مناطق کشور دانست و اظهار اميدواري کرد که در آينده با فراهم‌سازي شرايط لازم بتوان نسل‌هاي بعدي اين گونه را نيز با موفقيت در زيستگاه طبيعي رهاسازي کرد.
همچنين در اين بازديد، موضوع تدوين طرحي منسجم براي توسعه زيستگاه، تأمين امنيت، خريد و تملک اراضي مجاور و فنس‌کشي مناسب سايت به بحث گذاشته شد. معاون سازمان حفاظت محيط زيست تأکيد کرد که بايد در افق‌هاي 5، 10 و 20 ساله برنامه‌هايي جامع براي حفاظت از ميش‌مرغ هم در درون زيستگاه اصلي و هم در مناطق مجاور يا خارج از زيستگاه طراحي و اجرا شود تا پايداري اين جمعيت تضمين شود.به گفته وي، خريد اراضي حاشيه‌اي براي جلوگيري از تخريب زيستگاه، همکاري با دانشگاه‌ها براي مطالعات تخصصي و جلب مشارکت جوامع محلي از جمله محورهاي اصلي اين برنامه است.
ضرورت تدوين و اجراي طرح‌هاي جامع مديريت گردشگري طبيعت‌محور
ظهرابي در حاشيه بازديد از اثر طبيعي-ملي غار آبي سهولان مهاباد با تأکيد بر لزوم توسعه حفاظت مشارکتي، اظهارکرد: مديريت پايدار آثار طبيعي ملي بدون حضور فعال و آگاهانه جوامع محلي امکان‌پذير نيست. بايد از ظرفيت اين جوامع در فرآيندهاي حفاظت، آموزش محيط‌زيستي و بهره‌برداري خردمندانه از منابع استفاده شود.وي همچنين با اشاره به ظرفيت‌هاي گردشگري طبيعي غار سهولان بر ضرورت تدوين و اجراي طرح‌هاي جامع مديريت گردشگري طبيعت‌محور تأکيد کرد و گفت: اجراي پروژه‌هاي گردشگري سازگار با محيط زيست، با مشارکت جامعه محلي مي‌تواند ضمن ايجاد اشتغال پايدار به حفاظت بلندمدت از اين اثر ملي کمک کند. کارشناسان حاضر راهکارهايي براي ارتقاي کيفيت زيستگاهي، بهينه‌سازي زيرساخت‌هاي گردشگري، توسعه برنامه‌هاي آموزشي و فرهنگي و تقويت تعامل بين دستگاه‌هاي اجرايي و جوامع محلي ارائه کردند.


برچسب ها:

تاریخ: 1404/03/11 10:56 ق.ظ | دفعات بازدید: 1678 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot
مشاهده مشخصات مجوز در سامانه جامع رسانه‌های کشور