آموزش و پرورش کنکور سمپاد دارد اما به دنبال حذف کنکور است
آموزش و پرورش کنکور سمپاد دارد اما به دنبال حذف کنکور است
گروه اجتماعي: کارشناسان بر اين باورند که آموزش و پرورش ابتدا بايد کنکورهاي داخلي خود را حذف کند و سپس به دنبال حذف کنکور براي پذيرش دانشجو باشد. همچنين، امتحانات نهايي نبايد براي همه دانشآموزان الزامي باشد. نشست تخصصي بررسي سياست سهيم کردن نتيجه امتحانات نهايي در پذيرش دانشجويان در پژوهشگاه مطالعات وزارت آموزش و پرورش برگزار شد.در اين نشست محمود مهرمحمدي؛ استاد دانشگاه تربيت مدرس، محسن زارعي؛ رييس مرکز ارزشيابي و تضمين کيفيت وزارت آموزش و پرورش، خسرو ساکي؛ رييس سابق مرکز ارزشيابي و تضمين کيفيت وزارت آموزش و پرورش، هادي عزيززاده؛ دبيرکل اسبق شوراي عالي آموزش و پرورش و احمد حجفروش؛ کارشناس مسائل آموزش و پرورش حضور داشتند.
هيچ کشوري به خاطر کنکور امتحانات مدارس را نهايي نميکند
در اين نشست هادي عزيززاده؛ دبيرکل اسبق شوراي عالي آموزش و پرورش با اشاره به اينکه هيچ کشوري نيامده است به خاطر نمرهدهي در کنکور، امتحانات مدارس را نهايي کند و امتحانات نهايي سه ساله آسيبهاي بسياري را به همراه دارد، گفت: دوره متوسطه دوم اهداف بسياري دارد که با امتحانات نهايي محقق نميشود.
امتحانات نهايي بايد از پايه دهم و يازدهم حذف شود
وي افزود: با اصل امتحانات نهايي مخالف هستم و امتحانات نهايي در پايههاي دهم و يازدهم بايد حذف و امتحانات داخلي توسط معلم برگزار شود تا با رصد وضعيت دانشآموز از جمله مشارکت، کارگروهي، وقتشناسي، نظم و درس خواندن براي نمره دادن اقدام کند بنابراين نهايي کردن امتحانات اين دوپايه خطا است.دبيرکل اسبق شوراي عالي آموزش و پرورش مطرح کرد: بسياري از کشورها حتي در پايه دوازدهم امتحانات نهايي ندارند و حالا اگر ما در کشور امتحانات نهايي پايه دوازدهم داريم، نمره امتحان نهايي نبايد به جاي نمره معلم قرار بگيرد.
آموزش و پرورش ابتدا کنکورهاي داخلي خود را حذف کند
عزيززاده گفت: در دنيا روشها و معيارهاي مختلفي براي انتخاب دانشجو وجود دارد و معتقدم کنکور لازم است، اگر آموزش و پرورش ميگويد کنکور لازم نيست در نخستين اقدام کنکورهاي داخلي خود را حذف کرده و پذيرش دانشآموز براي مدارس خاص را بدون کنکور و براساس سوابق تحصيلي انجام دهد؛ وقتي اين وزارتخانه براي پذيرش دانشآموز در مدارس خاص، کنکور برگزار ميکند چگونه انتظار دارد که براي پذيرش دانشجو سوابق تحصيلي اعمال شود؟
براي عدالت، امتحانات نهايي فقط در پايه دوازدهم برگزار شود
وي متذکر شد: براي برقراري عدالت آموزشي نياز است تا در شرايط فعلي، امتحانات نهايي فقط در پايه دوازدهم برگزار شود و سهم آن در کنکور مثبت باشد.
مصوبه کنکوري در سالهاي پاياني رژيم پهلوي اجرا ميشد!
احمد حجفروش؛ کارشناس مسائل آموزش و پرورش در اين نشست گفت: وزارت علوم از سال 1342 تصميم گرفت يک آزمون متمرکز همراه با تستهاي کوتاه جواب را برگزار کند و نتيجه آن به گونهاي بود که بسياري از افراد با معدل بالا، پذيرش نشدند. اين کارشناس آموزش و پرورش بيان کرد: بعد از انقلاب وزير آموزش و پرورش وقت تصميم گرفت امتحانات نهايي را استاني کند پس از آن وزارت علوم، سوابق تحصيلي را نپذيرفت و از سال 1361 تا به امروز آزمونهاي چهار جوابي يا کنکور محور پذيرش دانشجو است.
حجفروش با اشاره به اينکه تاثير قطعي معدل به مدت يک سال در سال 1392 اجرا شد اما با راي ديوان عدالت اداري ابطال شد، گفت: پس از آن تاثير مثبت سوابق تحصيلي اعمال شد.وي متذکر شد: هماکنون 85 درصد ظرفيت دانشگاهها به پذيرش براساس سوابق تحصيلي اختصاص دارد اما اکثر رشتههاي عرضه شده به رشتههاي بدون طرفدار که رقابتي براي آنها وجود ندارد اختصاص دارد.همچنين محسن زارعي؛ رييس مرکز ارزشيابي و تضمين کيفيت وزارت آموزش و پرورش در اين نشست گفت: سال 1392 در مصوبه مجلس تاکيد شد تا امتحانات نهايي در سال پاياني دوره متوسطه دوم برگزار شود و سهم سوابق تحصيلي در شوراي سنجش و پذيرش مصوب شود اما در اين شورا مصوب شد تا فقط در پايه دوازدهم آزمون گرفته شود که اين در مغايرت با قانون مجلس بود و پس از آن ديوان عدالت اداري مصوبه تاثير قطعي معدل در کنکور را لغو کرد.وي افزود: پس از اين ماجرا، مجدد مجلس در مصوبهاي بر تاثير مثبت سوابق تحصيلي در کنکور اشاره مي کند.
سهم سوابق تحصيلي دوره متوسطه در کنکور 1405
رييس مرکز ارزشيابي و تضمين کيفيت وزات آموزش و پرورش گفت: اين وزارتخانه پيشنهاد داده است تا سهم سوابق تحصيلي براي سال آينده "1404" به 60 درصد برسد که 20 درصد آن براي پايه يازدهم و 40 درصد براي پايه دوازدهم باشد و براي سال 1405 نيز سهم سوابق تحصيلي در پايه دهم به 10درصد، پايه يازدهم به 20 درصد و پايه دوازدهم به 30 درصد برسد.
وزير آموزش و پرورش درباره تغيير مصوبه کنکوري نظري نداده است
زارعي با اشاره به صحبتهاي وزير آموزش و پرورش درباره تغيير سهم سوابق تحصيلي در کنکور گفت: آقاي کاظمي گفته است که صداي دانشآموزان را ميشنود و اعلام ميکند اما قضاوت و نکتهاي را درباره مصوبه کنکوري شوراي عالي انقلاب فرهنگي نگفته است.
نبايد تمام دانشآموزان را درگير امتحانات نهايي کنيم
رييس مرکز ارزشيابي و تضمين کيفيت وزارت آموزش و پرورش متذکر شد: برخي دانشآموزان به دنبال ورود به دانشگاه نيستند و اين حرف درستي است که نبايد تمام دانشآموزان را درگير امتحانات نهايي کنيم.
کمترين نمرات براي مناطق مرزي و محروم
زارعي با اشاره به اينکه طبق مصوبه کنکوري شوراي عالي انقلاب فرهنگي، مرجعيت کلاس درس و معلم تقويت شده است، متذکر شد: در امتحانات نهايي نمرات دانشآموزان ساکن در مناطق مرزي و حاشيهاي کمترين است و بايد کل کشور به اين موضوع پاسخ بدهند.
وي بيان کرد: يکي از سوالات مطرح اين است که آيا بعد از تاثير سوابق تحصيلي، سهم مناطق کمتر برخوردار در رتبههاي زير سه هزار کنکور بيشتر شد، در پاسخ به اين سوال بايد گفت؛ براساس نتايج سال 1391، 11 استاني که بيشترين سهم را از رتبههاي زير سه هزار مي بردند، براي 7 استان سهمشان متعادل شد و 11 استاني که سهمشان کم بود، 8 استان محروم سهمشان بيشتر شد.
همچنين محمود مهرمحمدي؛ استاد دانشگاه تربيت مدرس در اين نشست با اشاره به اينکه تا شاخصهايي را در نظر نگيريم و اجماع نسبي نداشته باشيم براي رسيدن به سياست اصلي در سنجش و پذيرش دانشجو با چالش مواجه ميشويم، گفت: البته نميتوان به يک سياست خوب و بي نقص در اين زمينه دست پيدا کرد.
وي افزود: کنکور در برخي موارد و امتحانات نهايي نيز در مواردي امتيازاتي دارند اما سر جمع امتيازات مشخص ميکند که سياست بهتر کدام است.
آثار منفي امتحانات نهايي در سه سال دوره متوسطه دوم
استاد دانشگاه تربيت مدرس بيان کرد: معتقدم بايد دنبال راه حل جديدي باشيم چون راه حل کنکور و سوابق تحصيلي قابل دفاع نيستند و امتحانات نهايي در سهپايه دوره متوسطه دوم آثار سوء بسياري دارد.مهرمحمدي متذکر شد: نخستين شاخص اين است که سياست سنجش و پذيرش اعمال شده، با عامليت معلم به عنوان بازيگر اصلي تعليم و تربيت چه مواجهاي دارد؟ آيا باعث تقويت يا تضعيف معلم ميشود؟
ايده تازهاي براي پذيرش دانشجو نياز است
وي افزود: پشتيباني از يادگيري عميق و هويت ساز، استرس مديريت شده و کنترل شده براي دانشآموزان، از رونق انداختن بازار سوداگران و کم کردن گردش مالي، احياي تمام دروس و پايدار کردن اهداف يادگيري و شايسته گزيني از ساير شاخصها است.
استاد دانشگاه تربيت مدرس بيان کرد: درباره هر سياستي بايد براساس اين شاخصها ارزيابي کنيم و بازگشت کامل به کنکور يا سپردن آن به آموزش و پرورش در قالب امتحانات نهايي کاملاً نادرست است بنابراين نياز است به ايده تازهاي برسيم.
آزمون خاص براي متقاضيان ورود به دانشگاه برگزار شود
مهرمحمدي با اشاره به اينکه کشور فنلاند براي اعطاي ديپلم به دانشآموزان بر نمرات داخلي متکي است و براي افرادي که مي خواهند وارد دانشگاه شوند، آزمون استاندارد برگزار ميکند، گفت: اين آزمون موثرترين عامل پذيرش در دانشگاهها است.
وي افزود: معتقدم محوريت موضوع سامان دادن به شيوه سنجش و گزينش دانشجو بايد با آموزش و پرورش باشد اما اين به منزله برگزاري امتحانات نهايي براي تمام دانش آموزان نيست و افرادي که مي خواهند به دانشگاه بروند بايد در آزمون مخصوص شرکت کنند.همچنين خسرو ساکي؛ رييس سابق مرکز ارزشيابي و تضمين کيفيت وزارت آموزش و پرورش در اين نشست با طرح اين پرسش که آيا ضرورتي دارد که سوابق تحصيلي را در پذيرش دانشگاهها دخالت دهيم، آيا سوابق تحصيلي در دنيا براي پذيرش در مقاطع تحصيلي بعدي مورد توجه قرار ميگيرد؟ گفت: از سال 1386 در مجلس شوراي اسلامي درباره تاثير سهم سوابق تحصيلي و کمرنگ شدن کنکور بحث و بررسي شد.
وي افزود: ميپذيرم که در تصميمات کارشناسي ضعف داريم اما اينگونه نيست که مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي از ريشه غيرکارشناسي باشد اما اين به معناي بدون مشکل بودن مصوبه کنکوري نيست.
سهم مدارس عادي از رتبههاي زير سه هزار فقط 17 درصد
وي بيان کرد: در کنکور سال 1399 نسبت دانشآموزان مدارس خاص و غيردولتي به کل دانشآموزان کشور 31.87 درصد بود اما سهم آنها از رتبههاي کمتر از سه هزار نفر، 82.11 درصد بود و مدارس سمپاد که 3.26 درصد دانش آموزان را تحت پوشش داشتند، 38 درصد رتبههاي زير سه هزار کنکور را به خود اختصاص دادند.
به گزارش آراز آذربايجان به نقل از تسنيم، رييس اسبق مرکز ارزشيابي و تضمين کيفيت وزارت آموزش و پرورش افزود: 62 درصد دانشآموزان در مدارس عادي هستند که سهم آنها از رتبههاي زير 3 هزار کمتر از 17 درصد است بنابراين ريشه ناعدالتي در ساختار است و بايد وروديهاي نظام آموزش و پرورش را اصلاح کنيم.
تاریخ:
1403/06/21 09:20 ق.ظ
|
دفعات بازدید: 38 |
چاپ